Τα ενθαρρυντικά σημάδια που καταγράφηκαν πρόσφατα για την οικονομία της Ρωσίας δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας κατά 16,9% τον Απρίλιο. Πραγματικά, παρά την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, την άνοδο που σημείωσε το ρούβλι και τον διπλασιασμό, σε σχέση με τον Ιανουάριο, της αξίας των μετοχών στο χρηματιστήριο της χώρας, η πτώση στην βιομηχανική δραστηριότητα της Ρωσίας αναγκάζει ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραδεχθούν ότι η ύφεση ίσως να συνεχισθεί και το 2010.
Τα ενθαρρυντικά σημάδια που καταγράφηκαν πρόσφατα για την οικονομία της Ρωσίας δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας κατά 16,9% τον Απρίλιο. Πραγματικά, παρά την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, την άνοδο που σημείωσε το ρούβλι και τον διπλασιασμό, σε σχέση με τον Ιανουάριο, της αξίας των μετοχών στο χρηματιστήριο της χώρας, η πτώση στην βιομηχανική δραστηριότητα της Ρωσίας αναγκάζει ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραδεχθούν ότι η ύφεση ίσως να συνεχισθεί και το 2010. Με φόντο την εν λόγω αρνητική εξέλιξη, τη μεγαλύτερη μείωση την ρωσική βιομηχανική παραγωγή, σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο Βλαντίμιρ Μάου, επιφανής οικονομολόγος και επικεφαλής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, τονίζει ότι «οι τιμές του πετρελαίου δεν είναι αρκετά χαμηλές ώστε να σταθούν αφορμή για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ούτε τόσο υψηλές ώστε να επιτρέψουν γενναιόδωρες δαπάνες, όπως στο παρελθόν».


Παράλληλα, η κυβέρνηση πιέζεται να διατηρήσει τις δαπάνες, με στόχο την στήριξη της οικονομίας, ενώ πολλοί οικονομολόγοι συστήνουν στο Κρεμλίνο «σφικτή» πολιτική, ώστε να περιορίσει το έλλειμμα και να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Η προσέγγιση που τελικά θα υιοθετηθεί θα αρχίσει, κατά μεγάλο ποσοστό, να γίνεται ορατή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, οπότε και ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αρχίζει τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να έχει παρουσιασθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν εμπνέει αισιοδοξία την ρωσική κυβέρνηση είναι και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών απορροφάται από φόρους, οι οποίοι στη Ρωσία κυμαίνονται αναλόγως της τιμής του «μαύρου χρυσού». Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της επισφάλειας των δανείων των ρωσικών τραπεζών. Όσον αφορά την άνοδο στην αξία του ρωσικού εθνικού νομίσματος, αυτή αποδίδεται από έγκυρους αναλυτές στα υψηλότερα επιτόκια, εξέλιξη που επιβαρύνει ιδιαίτερα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, ενώ τα χρηματιστηριακά κέρδη οφείλονται περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις, παρά αντανακλούν ανοδική οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.