Εξαγωγές Φυσικού Αερίου προς Μέση Ανατολή και Ευρώπη Σχεδιάζει το Ιράκ

«Το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής σταθμών φυσικού αερίου. Οι πλεονάζουσες ποσότητες θα εξαχθούν», σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου, Χουσέιν αλ Σαχριστάνι, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες για πιθανές εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Arab Gas Pipeline.
Energia.gr
Τετ, 20 Μαΐου 2009 - 18:11
«Το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής σταθμών φυσικού αερίου. Οι πλεονάζουσες ποσότητες θα εξαχθούν», σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου, Χουσέιν αλ Σαχριστάνι, ενώ πρόσθεσε  ότι η κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες για πιθανές εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Arab Gas Pipeline.

Αυτά δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Φάχμι στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, αναφερόμενος στον αγωγό που συνδέει την Αίγυπτο με τη Συρία και ο οποίος ενδέχεται στη συνέχεια να συνδεθεί με την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράκ εξάγει ήδη μικρές ποσότητες φυσικού αερίου στη Συρία από το πεδίο άντλησης Ακάς, στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Εξάλλου, το περασμένο σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης χαιρέτησαν το σχέδιο που ανακοίνωσε η αυστριακή εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG και η ουγγρική ομοειδής εταιρία MOL Nyrt να αναπτύξουν, από κοινού με δύο ενεργειακές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κοιτάσματα φυσικού αερίου στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ποσότητες φυσικού αερίου από τα εν λόγω κοιτάσματα προορίζονται για τη λειτουργία της πρώτης φάσης του αγωγού Nabucco.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην συμφωνία, ο κ. αλ Σαχριστάνι απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν συμμετείχε σε αυτήν το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου. Η Βαγδάτη έχει παλαιότερα ανακοινώσει το ενδεχόμενο ποσότητες φυσικού αερίου από το πεδίο άντλησης Ακάς να εξαχθούν στην Ευρώπη μέσω του Nabucco, το 2014.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, «Ιρακινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία αιγυπτιακές εταιρίες ενδέχεται να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις, να αναβαθμίσουν διυλιστήρια ή να κατασκευάσουν επίγειες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου».

Προανήγγειλε, τέλος, ότι «την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία στελεχών αιγυπτιακών ενεργειακών εταιριών ενόψει σχεδίου να ανοίξουν γραφεία εταιριών στην ιρακινή πρωτεύουσα».