Η Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (British Wind Energy Association - BWEA) καλωσορίζει σε ανακοίνωσή της την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη. Το αιολικό αυτό πάρκο, στο Whitelee της Σκωτίας, έχει δυναμικότητα 322 MW, η οποία επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 180.000 νοικοκυριών ή μίας πόλης του μεγέθους της Γλασκώβης

Η Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (British Wind Energy Association - BWEA) καλωσορίζει σε ανακοίνωσή της την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη. Το αιολικό αυτό πάρκο, στο Whitelee της Σκωτίας, έχει δυναμικότητα 322 MW, η οποία επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 180.000 νοικοκυριών ή μίας πόλης του μεγέθους της Γλασκώβης. Τα εγκαίνια συνέπεσαν με την είδηση ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε την έγκρισή της για μία επέκταση, η οποία θα αναβαθμίσει την δυναμικότητα του πάρκου στα 452 MW, δημιουργώντας, παράλληλα, 300 νέες θέσεις εργασίας στον χώρο των κατασκευών. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική του συνεχώς αυξανόμενου δυναμισμού του κλάδου της αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου στο Whitelee, η συνολική ισχύς της αιολικής ενέργειας φτάνει πλέον στα 3,5 GW, ενώ επιπλέον 9,62 GW είτε βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής είτε πρόκειται να αρχίσουν να κατασκευάζονται. Παράλληλα, 8,6 GW, εκ των οποίων τα 7,1 GW στην ξηρά, ακόμη βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης. Στην Αγγλία και την Ουαλία η πλειοψηφία αυτών των έργων βρίσκεται στην ξηρά, ενώ η σχετική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έτη, με τις εγκρίσεις να δίδονται μόλις στο 40% των αιτήσεων.

Ο Διευθυντής Στρατηγικής Προγραμμάτων της BWEA κ. Chris Tomlinson κάλεσε τόσο τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο τις τοπικές αρχές τις Σκωτίας να διασφαλίσουν ότι το σύστημα σχεδιασμού είναι κατάλληλο και επαρκές, με την παρακάτω δήλωση: « Το μεγαλειώδες επίτευγμα του να έχουμε το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο τροφοδοτεί με ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν επιδεικνύεται ισχυρή πολιτική βούληση. Τώρα χρειάζεται να επιδειχθεί η ίδια θέληση από τις τοπικές αρχές, που μπορούν να εγγυηθούν ένα ενεργειακό μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο στηριγμένο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ».