Τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής του ικανότητας αντιμετωπίζει το Βρετανικό Δημόσιο. Ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε, χθες, ότι μεταβάλλει σε «αρνητική» από «ουδέτερη» την προοπτική (outlook) του βαθμού «AAA», με τον οποίο αξιολογείται η Βρετανία από το 1978. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πιθανότητες υποβάθμισης ξεπερνούν, πλέον, το 33%, καθώς το δημόσιο χρέος απειλεί να υπερβεί το ΑΕΠ και να παραμείνει για αρκετά χρόνια σε αυτά τα υψηλά επίπεδα

Τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής του ικανότητας αντιμετωπίζει το Βρετανικό Δημόσιο. Ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε, χθες, ότι μεταβάλλει σε «αρνητική» από «ουδέτερη» την προοπτική (outlook) του βαθμού «AAA», με τον οποίο αξιολογείται η Βρετανία από το 1978.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πιθανότητες υποβάθμισης ξεπερνούν, πλέον, το 33%, καθώς το δημόσιο χρέος απειλεί να υπερβεί το ΑΕΠ και να παραμείνει για αρκετά χρόνια σε αυτά τα υψηλά επίπεδα. Αν η S&P προχωρήσει τελικά στην υποβάθμιση, θα πρόκειται για την πέμπτη στην Ευρώπη (μετά από Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία) και τη δεύτερη για οικονομία με την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» (προηγήθηκε της Ιαπωνίας, στις αρχές της εβδομάδας).

Η είδηση προκάλεσε πιέσεις στη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί 1,2% έναντι του δολαρίου και 1,4% έναντι του ευρώ. Σημαντικές ήταν οι απώλειες και στις τιμές των βρετανικών ομολόγων, ωθώντας την απόδοση (yield) στα 10ετή ομόλογα υψηλότερα κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες -στο 3,71%.

Στη συνέχεια, όμως, η ικανοποιητική έκβαση δημοπρασίας 5ετών ομολόγων αξίας 5 δισ. λιρών βελτίωσε το κλίμα, με αποτέλεσμα λίρα και ομόλογα να περιορίσουν τις απώλειές τους. Θετικά επέδρασαν στην ψυχολογία και ανακοινώσεις από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης, Moody’s και Fitch, ότι δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την κίνηση της S&P.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της Βρετανίας θα φτάσει, φέτος, το 66,9% του ΑΕΠ ?ποσοστό οριακά καλύτερο του αντίστοιχου Αμερικανικού (70,4%) και οριακά χειρότερο του μέσου όρου στην Ευρωζώνη (68%). Το Λονδίνο θα πρέπει, όμως, να αντλήσει το προσεχές 10μηνο μέσω ομολόγων το ποσό ρεκόρ των 220 δισ. λιρών.

Fed

Το κλίμα στα χρηματιστήρια ήταν ήδη αρνητικό, από αργά προχθές το βράδυ, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Fed για την αμερικανική οικονομία. Από τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της διοίκησης προκύπτει ότι στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεωρούν πλέον ως το καλύτερο πιθανό σενάριο εκείνο που τον Ιανουάριο ήταν το? χειρότερο (συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,3%).

Δεν αποκλείουν το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 2% φέτος και εκτιμούν ότι η ανεργία θα υπερβεί το 9%, φθάνοντας ακόμα και το 9,6%. Στοιχεία που υποστηρίζουν τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην προέδρου της Fed, Άλαν Γκίνσπαν, ότι οι υποθέσεις των στρες τεστ στις τράπεζες ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες (στο χειρότερο σενάριο η ανεργία υπολογιζόταν χαμηλότερη του 9% για φέτος) και άρα το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, στη διοίκηση πληθαίνουν οι φωνές υπέρ νέας αύξησης της τονωτικής «ένεσης» στην οικονομία κατά 300 δισ. δολ.

Αγορές

Οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά, υποχωρώντας από τα υψηλά 6μηνου των προηγούμενων ημερών. Στη Wall Street ο Dow Jones δοκίμασε για δεύτερη φορά την τελευταία εβδομάδα να υποχωρήσει κάτω από τις 8.250 μονάδες αλλά σε αυτό το επίπεδο εμφανίστηκαν αγοραστές και οι απώλειες περιορίστηκαν.

Ο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, πρώην επικεφαλής αναλυτής της Merrill Lynch για την Β. Αμερική, προειδοποίησε χθες ότι ο S&P-500 ίσως «δοκιμάσει» τα χαμηλά 12ετίας του Μαρτίου. Στον αντίποδα, το επιτόκιο Libor 3μηνου κατέγραψε νέα μεγάλη «βουτιά» (ρεκόρ διμήνου), υποχωρώντας στο 0,66%.

Αντιφατικές είναι και οι χθεσινές ενδείξεις για την κατάσταση στην Ασία. Η Ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη, για πρώτη φορά την τελευταία 3ετία, να βελτιώσει την εκτίμησή της για την οικονομία. Στον αντίποδα, αμφιβολίες για τις αντοχές της κινεζικής οικονομίας εξέφρασαν, χθες, δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ο αντιπρόεδρος, Li Keqiang, παραδέχθηκε σε επίσημες δηλώσεις του ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ανάκαμψη» και έκανε λόγο για «τεράστιες αβεβαιότητες». Ο Zhu Hongren, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προειδοποίησε ότι «χρειάζεται προσοχή προτού πιστέψουμε ότι η Κινεζική οικονομία έπιασε πάτο».

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22/05/2009)