Δεν αναμένεται νέα απόφαση μείωσης της παραγωγής του OPEC κατά την αυριανή σύνοδο του οργανισμού στη Βιέννη, σύμφωνα, τουλάχιστον, με χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι. Ο τελευταίος, κατά την άφιξή του στην αυστριακή πρωτεύουσα, δήλωσε, επιπλέον, αισιόδοξος ότι οι τιμές του αργού θα ανέλθουν και πάλι στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι

Δεν αναμένεται νέα απόφαση μείωσης της παραγωγής του OPEC κατά την αυριανή σύνοδο του οργανισμού στη Βιέννη, σύμφωνα, τουλάχιστον, με χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι. Ο τελευταίος, κατά την άφιξή του στην αυστριακή πρωτεύουσα, δήλωσε, επιπλέον, αισιόδοξος ότι οι τιμές του αργού θα ανέλθουν και πάλι στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι. Συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο ελπίζει να συμβεί «μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου», οπότε και εικάζεται από αρκετούς ότι θα υπάρξουν πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί το Σαββατοκύριακο και ο Αλγερινός υπουργός Σακίμπ Χελίλ, ο οποίος επικαλέσθηκε την ανάγκη ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι στο οποίο θα συμβάλει «η διατήρηση του στάτους κβο». Ο ίδιος τόνισε πως οι τιμές «πρέπει τελικά να φθάσουν τα 70 - 90 δολάρια».

Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ μοιάζει να συμφωνούν ότι δεν συντρέχει λόγος νέας μείωσης της παραγωγής του καρτέλ, πράγμα που καθησυχάζει τις πετρελαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη, αν και η τιμή υποχώρησε για λίγο έως και κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, κινήθηκε στη συνέχεια οριακά υψηλότερα, ενώ στο Λονδίνο, το Βrent κινούνταν στα επίπεδα των 60,69 δολαρίων το βαρέλι στις απογευματινές συναλλαγές. Ωστόσο, η χθεσινή υποχώρηση πρέπει να αποδοθεί και στην ανακοίνωση του Conference Board για απρόσμενη άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του στις 54,9 μονάδες, τον Μάιο, έναντι 40,8 τον Απρίλιο.

Η Σαουδική Αραβία έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές μπορούν να εκτιναχθούν ξανά εντός τριετίας στα επίπεδα ρεκόρ των 150 δολαρίων όπου είχαν φθάσει πέρυσι το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της πετρελαϊκής παραγωγής. Ωστόσο, ο OPEC έχει διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί μια τέτοια άνοδο, η οποία λειτουργεί αρνητικά για τη ζήτηση, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας έχουν θέσει ως επιθυμητό στόχο τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Αμπού Ντάμπι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψε ότι θα καταθέσει πρωτοβουλίες για την σταθερότητα των πετρελαϊκών τιμών κατά τη σύνοδο κορυφής των «Οκτώ» πλέον ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, τον Ιούλιο. Πρότεινε,μάλιστα, την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών για τη γενική κατεύθυνση των τιμών.