Η Gazprom, ο γιγαντιαίος ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου, κάλεσε σήμερα την ΕΕ να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία για τις αγορές της ρωσικού φυσικού αερίου ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση ανεφοδιασμού των ευρωπαίων πελατών της

Η Gazprom, ο γιγαντιαίος ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου, κάλεσε σήμερα την ΕΕ να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία για τις αγορές της ρωσικού φυσικού αερίου ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση ανεφοδιασμού των ευρωπαίων πελατών της.

«Προς το παρόν, μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε μια κρίση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη και η Ρωσία πρέπει να επενδύσουν από κοινού για να αποτρέψουν αυτήν την κρίση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Ρωσία κραδαίνει εδώ και πολλές ημέρες το φόβητρο μιας νέας κρίσης για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία, καθώς οι δυο αυτές χώρες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες τον Ιανουάριο σε μια σοβαρή διένεξη για το φυσικό αέριο που είχε προκαλέσει πλήρη διακοπή δυο εβδομάδων των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου στους δυτικούς πελάτες της Gazprom.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η ουκρανική εταιρεία υδρογονανθράκων Naftogaz δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να αγοράσει αέριο το φετινό καλοκαίρι και να το αποθηκεύσει ενόψει του χειμώνα σε υπόγειες δεξαμενές.

(από www.kathimerini.gr, 29/05/2009)