Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας δοκιμάζεται αγρίως, το χρηματιστήριό της καταγράφει την καλύτερη απόδοση σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού είχε καταρρεύσει τον περασμένο χρόνο, παρασύροντας τις κεφαλαιοποιήσεις αρκετών ρωσικών εταιρειών σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχει προσελκύσει ξανά τους επενδυτές αθρόα στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας δοκιμάζεται αγρίως, το χρηματιστήριό της καταγράφει την καλύτερη απόδοση σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού είχε καταρρεύσει τον περασμένο χρόνο, παρασύροντας τις κεφαλαιοποιήσεις αρκετών ρωσικών εταιρειών σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχει προσελκύσει ξανά τους επενδυτές αθρόα στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Ο δείκτης Micex, που περιλαμβάνει τις μετοχές των μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων, από τις 27 Οκτωβρίου πέρυσι, που είχε βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τώρα καταγράφει θεαματική άνοδο κατά 110%!

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η ρωσική οικονομία, με πτώση του ΑΕΠ κατά 9,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους και βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής κατά 16,9% τον Απρίλιο. Το πάγωμα των πιστώσεων σηματοδότησε το τέλος του φθηνού χρήματος για μία οικονομία της οποίας κινητήρια δύναμη αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια τα πετρορούβλια.

Ομως, το νέο χρήμα αγνοεί τα δυσμενή στοιχεία και έχει αρχίσει να εισρέει στη χώρα, ενώ παράλληλα και οι μαζικές εκροές έχουν ανακοπεί. Η Κεντρική Τράπεζας της χώρας ανακοίνωσε για τον Απρίλιο καθαρές εκροές ύψους 2 δισ. δολαρίων και εισροές περίπου 8 δισ. δολαρίων. Από τα ύψη-ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν δραματικά συρρικνωθεί, καθώς η Κεντρική Τράπεζα «έκαιγε» σχεδόν 10 δισ. δολάρια κάθε εβδομάδα για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος. Εξαναγκάστηκε να υποτιμήσει επτά φορές το ρούβλι έναντι του δολαρίου/ευρώ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η σχέση αλληλεξάρτησης τιμών πετρελαίου-μετοχών.

Οταν, το δεύτερο ήμισυ του 2008, οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν χάνοντας το 75% της αξίας τους, ο δείκτης RTS, που απεικονίζει τις τιμές των μετοχών σε δολάρια, κατέγραψε πτώση της τάξεως του 72%. Από τις αρχές του έτους το πετρέλαιο έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο κατά 60% και ο RTS έχει εκτιναχθεί με παρόμοιο άλμα 59%. Να θυμίσω ότι την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 το τρελό άλμα των τιμών ώθησε το πετρέλαιο στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι. Και μετά άρχισε η πτωτική πορεία, με συνέπεια οι τιμές να καταρρεύσουν φέτος τον Φεβρουάριο κάτω από τα 34 δολάρια το βαρέλι. Και από το ναδίρ, προχθές η τιμή του αργού εκτινάχθηκε πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι. Να επισημανθεί ότι οι εισροές των πετροδολαρίων όταν κάλπαζαν οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτινάξει τη συναλλαγματική αξία του ρουβλίου και είχαν πυροδοτήσει μια πρωτόγνωρη καταναλωτική έκρηξη στη χώρα, καθώς αυτή είχε καταστεί τρίτη σε μέγεθος συναλλαγματικών διαθεσίμων παγκοσμίως, μετά την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η Ρωσία (μόλις το 1998 κήρυξε αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών 40 δισ. δολαρίων - όταν κατάρρευσε το ρούβλι και το τραπεζικό της σύστημα) σώθηκε από την εκρηκτική άνοδο των ενεργειακών τιμών και του πετρελαίου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του κόσμου, μετά τη Σαουδική Αραβία, πέρασε οκτώ συναπτά έτη οικονομικής ανάπτυξης, καθώς τα πλεονάζοντα έσοδα από τον τομέα ενέργειας της επέτρεψαν να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Φυσικά, η ισχύς της Ρωσίας του Πούτιν είναι ο ενεργειακός της πλούτος. Τώρα ο πλούτος αυτός που είχε εξασθενήσει ραγδαία λόγω της κατάρρευσης των τιμών... άρχισε να ανακάμπτει.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/05/2009)