Την εξαγωγή πετρελαίου άρχισε σήμερα, για πρώτη φορά, το ιρακινό Κουρδιστάν. Το πετρέλαιο προέρχεται από τις δύο πετρελαιοπηγές του στο βόρειο Ιράκ, απ' όπου θα διοχετεύονται στο εξωτερικό 90.000 βαρέλια την ημέρα

Την εξαγωγή πετρελαίου άρχισε σήμερα, για πρώτη φορά, το ιρακινό Κουρδιστάν. Το πετρέλαιο προέρχεται από τις δύο πετρελαιοπηγές του στο βόρειο Ιράκ, απ' όπου θα διοχετεύονται στο εξωτερικό 90.000 βαρέλια την ημέρα.

Την επίσημη έναρξη της εξαγωγής κήρυξαν ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν Αρμπίλ και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Κατά την τελετή αυτή, άνοιξαν συμβολικά μία στρόφιγγα, εγκαινιάζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δύο κοιτάσματα της περιοχής.

Τα κοιτάσματα Τακ Τακ και Τάουκε του ιρακινού Κουρδιστάν θα τροφοδοτούν τον πετρελαιαγωγό που συνδέει το Κιρκούκ του βορείου Ιράκ με την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν οι πετρελαϊκές εταιρείες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, το πρώτο κοίτασμα θα εξάγει αρχικά 40.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το δεύτερο 50.000.