H αποφασιστικότητα της Κίνας να πετύχει τους στόχους της για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας υπογραμμίζει το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του πυρηνικού τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα: η κυβερνητική στήριξη είναι βασική προϋπόθεση για τις επενδύσεις, και όσο πιο μεγάλη είναι η υποστήριξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πρόοδος. Οι αναφορές στην «αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας» δεν αποτελούν, απλώς, ευσεβείς πόθους

H αποφασιστικότητα της Κίνας να πετύχει τους στόχους της για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας υπογραμμίζει το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του πυρηνικού τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα: η κυβερνητική στήριξη είναι βασική προϋπόθεση για τις επενδύσεις, και όσο πιο μεγάλη είναι η υποστήριξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πρόοδος.
Οι αναφορές στην «αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας» δεν αποτελούν, απλώς, ευσεβείς πόθους. Οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια και την κλιματική αλλαγή έχουν μετασχηματίσει τον δημόσιο διάλογο για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, την τελευταία δεκαετία.

Το φάσμα του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, το 1986, που περιθωριοποίησε τον τομέα για δύο δεκαετίες έχει εξαλειφθεί και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, παγκοσμίως, για την πυρηνική ενέργεια έχει αναζωπυρωθεί. Η World Nuclear Association εκτιμά πως 388 αντιδραστήρες βρίσκονται, είτε στο στάδιο της σχεδίασης, είτε έχουν προταθεί, ενώ περισσότεροι από 436 λειτουργούν, αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος απέχει μακράν από το να είναι ομοιόμορφη. Η κατάρρευση των τιμών της ενέργειας και η πιστωτική ασφυξία που προέκυψε την τελευταία διετία δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο στα επενδυτικά σχέδια του τομέα.

Ο κοινός παράγων σε όλες τις χώρες που επιδιώκουν να προωθήσουν επενδύσεις στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας είναι η ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός πως από τους 45 αντιδραστήρες που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με στοιχεία της WNA, οι 12 βρίσκονται στην Κίνα, ενώ άλλοι 8 στη Ρωσία.

Μερική άδεια...

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παραχωρήσει πλήρη άδεια κατασκευής και λειτουργίας, αν και η Southern Company πήρε την άδεια να ξεκινήσει χωματουργικές εργασίες σε περιοχή της πολιτείας της Τζόρτζια, εν αναμονή της χορήγησης πλήρους άδειας το 2011.

Στη Δύση, η χώρα που κινείται πιο δυναμικά από τις υπόλοιπες στον χώρο των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια είναι η Γαλλία που παράγει, ήδη, το 80% του ηλεκτρισμού της από πυρηνικά εργοστάσια.

Ο γαλλικός όμιλος ενέργειας EDF κατασκευάζει νέο αντιδραστήρα στη Φλαμανβίλ, στην ακτή της Νορμανδίας, ενώ σχεδιάζει ακόμη έναν στο Πενλί, κοντά στη Διέπη. Ακόμη, αναμένεται να της δοθεί, πιθανώς, η άδεια για την κατασκευή και ενός τρίτου αντιδραστήρα.

Αν και τα ζητήματα της ασφάλειας, της μη διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας και της ταφής των πυρηνικών αποβλήτων κυριαρχούν συχνά στον πολιτικό διάλογο όσον αφορά τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας, το βασικό θέμα για τις εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην πυρηνική ενέργεια είναι καθαρά το κόστος.

Η κατασκευή νέων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Η EDF εκτιμά πως απαιτούνται 4 - 5 δισ. ευρώ για έναν από τους αντιδραστήρες της, ισχύος 1.600 MW, και τα έσοδα είναι αβέβαια όταν αναφερόμαστε σε ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας με διάρκεια ζωής 60 χρόνια.

(από Financial Times/"ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30-31/05/2009)