H Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, θα πετύχει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως ορίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Χθες ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε ότι το 2007 οι εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ η μείωση που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το 1990 φτάνει το 5%. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέχρι το 2012, οπότε εκπνέει η παρούσα φάση του Πρωτοκόλλου, να έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 8% σε σχέση με το 1990

H Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, θα πετύχει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως ορίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Χθες ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε ότι το 2007 οι εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ η μείωση που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το 1990 φτάνει το 5%. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέχρι το 2012, οπότε εκπνέει η παρούσα φάση του Πρωτοκόλλου, να έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 8% σε σχέση με το 1990.

Τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 2007, σημειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωση των εκπομπών (-0,9% το 2005 και -0,6% το 2006). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι η μείωση το 2007 επιτεύχθηκε ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως υποστηρίζουν αρκετοί που με πρόφαση την οικονομική κρίση προσπαθούν να περιορίσουν τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι λόγοι της μείωσης

«Σήμερα βασικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε την επίτευξη φιλόδοξης συμφωνίας στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η οποία θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τις εκπομπές σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο κ. Σταύρος Δήμας. Οσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι τα τέλη του 2007 είχε καλύψει τον στόχο εκπομπών που ορίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο αυξάνοντας τις εκπομπές της κατά 23,2%, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το 2012 έχουμε περιθώριο να τις αυξήσουμε κατά 1,8%.

Ο βασικός λόγος για τη μείωση του 1,6% το 2007 ήταν η μείωση των εκπομπών από κατοικίες, από τη βιομηχανία και από την παραγωγή σιδήρου και τσιμέντου. Η μείωση εκπομπών από τις κατοικίες αποδίδεται κυρίως στον καλό καιρό που είχαμε το 2007. Για τον ίδιο λόγο οι εκπομπές από τη χρήση κλιματισμού και ψυγείων αυξήθηκαν.

Ενας από τους βασικούς στόχους του κλιματικού πακέτου είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα κτίρια που διαθέτουν καλή μόνωση χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη, με προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Αύξηση σε μεταφορές

Από το 1990 οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας έχουν επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών τους, με κραυγαλέα εξαίρεση τις μεταφορές. Οι εκπομπές από τη βιομηχανία έχουν μειωθεί αυτά τα χρόνια κατά 14,1% οι εκπομπές για την παραγωγή ενέργειας κατά 7,4%, οι εκπομπές από τη γεωργία 11,3% και από τα απορρίμματα κατά 38,9%. Αντιθέτως οι εκπομπές από τις μεταφορές γενικά έχουν αυξηθεί κατά 23,7% και από τις οδικές μεταφορές κατά 24,7%.

Τέλος, αν εξετάσουμε την εικόνα ολόκληρης της Ενωσης (δεν υπάρχει στόχος για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 καθώς την εποχή που υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ενωση είχε 15 μέλη) οι εκπομπές μας μειώθηκαν κατά 1,2% το 2007. Σε σχέση με το 1990 οι εκπομπές της Ενωσης έχουν μειωθεί κατά 9,3%.

ΗΠΑ: νέα εικόνα

Την εικόνα του ενεργειακά σπάταλου κράτους, που έχουν στα μάτια του κόσμου, πρέπει να ανατρέψουν οι ΗΠΑ, για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια κούρσα για «πράσινη ενέργεια», είπε χθες η Λίσα Τζάκσον, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ).
Η Λίσα Τζάκσον ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η υπηρεσία της «έπιασε και πάλι δουλειά» αναφερόμενη στην υποβάθμιση του οργάνου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.
Η κ. Τζάκσον βρέθηκε χθες στο Παρίσι, για να συμμετάσχει σε διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/05/2009)