Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, που σχεδόν πάντοτε έως χθες υπεραμυνόταν της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όταν το Παρίσι δικαίως επετίθετο κατά της πολιτικής της, έκανε τις πλέον σκληρές δηλώσεις. Ακόμη και για μια πλούσια χώρα, όπως η Γερμανία, η συρρίκνωση της οικονομίας της είναι ταπεινωτική

Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, που σχεδόν πάντοτε έως χθες υπεραμυνόταν της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όταν το Παρίσι δικαίως επετίθετο κατά της πολιτικής της, έκανε τις πλέον σκληρές δηλώσεις. Ακόμη και για μια πλούσια χώρα, όπως η Γερμανία, η συρρίκνωση της οικονομίας της είναι ταπεινωτική. Οι Γερμανοί αρχίζουν να βιώνουν τις έντονα δυσάρεστες συνέπειες εξαιτίας της δεινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκαλώντας τριγμούς. H αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η κρίση των τραπεζών δοκιμάζει την ικανότητα επιβίωσής της, που κρίνεται σοβαρά στις επικείμενες εκλογές.

Οντως, τα στοιχεία για το Aκαθάριστο Eγχώριο Προϊόν πρώτου τριμήνου ήταν στην κυριολεξία «μαύρα». Επιβεβαίωσαν με το χειρότερο τρόπο την εφιαλτική συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας επί τέσσερα συνεχή τρίμηνα, που πήρε διαστάσεις πανωλεθρίας το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, το AEΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9%, σε ετήσια βάση, τους τρεις πρώτους μήνες (ή κατά 3,8% σε τρίμηνη βάση). Βεβαίως, η δραματική αυτή εξέλιξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ξεπέρασε και τις πλέον δυσμενείς προβλέψεις, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,1% το ίδιο διάστημα.

Η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας κ. ά. έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους με τα συμβατικά όπλα και τώρα εξαναγκάζονται να πάρουν πρόσθετα ανορθόδοξα μέτρα, τυπώνοντας νέο χρήμα για να σώσουν τις οικονομίες. Δηλαδή, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όχι μέσω του κόστους του χρήματος, αλλά μέσω της ποσότητάς του, με τη διαβόητη πολιτική της αποκαλούμενης «quantitative easing».

H εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί. Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει αποτύχει. Στις ΗΠΑ, με την οικονομία ήδη εντός του υφεσιακού γκρεμού και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, η Fed εξαναγκάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου πέρυσι να μειώσει δραστικά το επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 0% - 0,25%, καθιερώνοντας για πρώτη φορά εύρος διακύμανσης των επιτοκίων και να δηλώσει ότι προτίθεται να τα κρατήσει χαμηλά για μακρά περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό ναδίρ του 1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του ευρώ, το 1999. Ομως, είναι ήδη αργά. Η ίδια η τράπεζα προχώρησε σε σοκαριστική υποβάθμιση (!!!) των δικών της προβλέψεων για την πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Για τη δεινή εξέλιξη της οικονομίας και της ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ και γενικότερα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν αρκούν πλέον οι διαπιστώσεις των ιθυνόντων. Αποτελεί ομολογία ντροπής από τους ίδιους και στην κυριολεξία ταπείνωση για τον Τρισέ και τους λοιπούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τώρα, και αφού σύρθηκαν στην κυριολεξία από τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης που έχει διαλύσει το τραπεζικό σύστημα, βυθίζοντας σε βαθιά ύφεση την ευρω-οικονομία, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ καλούνται να χρησιμοποιήσουν ορθόδοξες και «ανορθόδοξες» μεθόδους «α λα Fed». Ηδη έχει εξαγγείλει την απόφαση αγοράς εταιρικών ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ (80,5 δισ. δολάρια). Πρόκειται για τα λεγόμενα covered bonds, που είναι εγγυημένα ομόλογα πάνω σε στεγαστικά δάνεια ή δημόσιο χρέος που έχουν εκδώσει οι κυρίως οι τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας. Τώρα, λοιπόν, όλοι ξέρουν! Η ώρα της αλήθειας για την τρόικα -Τρισέ, Γιουνκέρ και Αλμούνια- είναι σκληρή. Η Eυρωζώνη έχει εξασθενήσει βαρύτατα, εκτεθειμένη στους μύριους αποπληθωριστικούς και πιστωτικούς κινδύνους. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων έχει πλήξει χωρίς έλεος τα νοικοκυριά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/06/2009)