Στα κεντρικά γραφεία της Gazprom πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Alexey Miller, Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom και του Oleg Dubina, Διευθύνοντος Συμβούλου της Naftogaz Ukrainy. Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συνομιλίες σχετικά με την ολοκλήρωση των μακροπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου και των διαμετακομιστικών συμβάσεων

Στα κεντρικά γραφεία της Gazprom πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Alexey Miller, Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom και του Oleg Dubina, Διευθύνοντος Συμβούλου της Naftogaz Ukrainy.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συνομιλίες σχετικά με την ολοκλήρωση των μακροπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου και των διαμετακομιστικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το θέμα της πληρωμής, από την πλευρά της Ουκρανίας, των τρεχουσών προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς και για την ανάγκη συμπλήρωσης των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων αερίου από τη Naftogaz Ukrainy έτσι ώστε να είναι σε θέση η τελευταία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την προμήθεια και διαμετακόμιση φυσικού αερίου, για την περίοδο θέρμανσης 2009- 2010.

Κατόπιν της συνάντησης, ο κ. Alexey Miller δήλωσε: «Είναι ακόμη ασαφές αν η Naftogaz θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το συνολικό ποσό και εντός των χρονικών ορίων για την προμήθεια αερίου που αφορά στο μήνα Μάιο. Η πληρωμή, όπως είναι ήδη κοινοποιημένο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου».

Πρόσθεσε, επίσης πως δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για αποσύνδεση της Ουκρανίας από την προμήθεια φυσικού αερίου ιδιαίτερα μετά και την υπογραφή δεκαετούς συμβολαίου μεταξύ της Naftogaz και της Gazprom. Ανέφερε μάλιστα: «Ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή για την επίσπευση των πληρωμών σε φυσικό αέριο, η Naftogaz θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την ποσότητα του αερίου που χρειάζεται. Θα αποκτήσουν τόση ποσότητα φυσικού αερίου όση πληρώσουν. Δεν τίθεται θέμα διακοπής της παροχής».