Με σημαντική καθυστέρηση απειλούνται σχέδια επενδύσεων ύψους έως και 100 δισ. ευρώ σε υπεράκτιες αιολικές φάρμες της Γερμανίας. Η έλλειψη πρόθυμων πιστωτών καθιστά πρόκληση την εξεύρεση χρηματοδότησης τέτοιων έργων, υπονομεύοντας παράλληλα τη φιλοδοξία της χώρας να επιτύχει τις μεγαλύτερες μειώσεις ρύπων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με σημαντική καθυστέρηση απειλούνται σχέδια επενδύσεων ύψους έως και 100 δισ. ευρώ σε υπεράκτιες αιολικές φάρμες της Γερμανίας. Η έλλειψη πρόθυμων πιστωτών καθιστά πρόκληση την εξεύρεση χρηματοδότησης τέτοιων έργων, υπονομεύοντας παράλληλα τη φιλοδοξία της χώρας να επιτύχει τις μεγαλύτερες μειώσεις ρύπων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, η χώρα επιδιώκει να αυξήσει μέχρι και κατά 25 γιγαβάτ την αιολική ενέργεια που παράγει έως το 2030, αφορμής δοθείσης από την κατάργηση των σταθμών πυρηνικής ενέργειας. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για την ηλεκτροδότηση περίπου 25 εκατομμυρίων κατοικιών ετησίως, με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος. Οι τράπεζες δανείζουν μόνο το ήμισυ των 100 εκατ. ευρώ που δάνεισαν το 2008, δυσχεραίνοντας έτσι τον στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% σε πραγματικούς όρους έως το 2020, έναντι των επιπέδων του 1990.

Προς το παρόν, μέχρι και με διετή καθυστέρηση απειλείται το πρώτο αιολικό πάρκο της δημοτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας του Μπόχουμ. Η περιφερειακή πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος HSE έχει χρειαστεί να απευθυνθεί σε διπλάσιες από τις περυσινές τράπεζες για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αιολικού πάρκου Global Tech 1 στη Βόρεια Θάλασσα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Μαζί με τους τέσσερις εταίρους της, η HSE –που ανήκει κατά 40% στη μονάδα Thuega της E. ON– θα συνεισφέρει «κατά τι περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ» στο συνολικό κόστος. Συνολικά, περιφερειακές και δημοτικές εταιρείες κοινής ωφελείας έχουν αποκτήσει συμμετοχή σε κάποιες από τις 76 υπεράκτιες αιολικές φάρμες της χώρας. Εξαρτώνται όμως σε μεγάλο βαθμό από τα τραπεζικά δάνεια, καθώς το αποθεματικό τους σε ρευστό είναι μικρότερο από των μεγάλων ανταγωνιστριών τους, όπως οι E. ON και RWE, ενώ η πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων είναι περιορισμένη. Τώρα, οι μικροί επενδυτές σε αιολικά πάρκα είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν μέχρι και το 40% των σχεδίων τους, έναντι του περυσινού 20%.

 Εναλλακτική λύση προκειμένου να μην αθετηθούν οι γερμανικές δεσμεύσεις περί μείωσης ρύπων είναι η κατασκευή μικρότερων αιολικών πάρκων στη στεριά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών WorldWatch Institute, τη Γερμανία εκτόπισαν πέρυσι οι ΗΠΑ από την κορυφή των παραγωγών αιολικής ενέργειας. Η χώρα παρήγαγε πέρυσι 23,903 γιγαβάτ, έναντι 25,170 γιγαβάτ των ΗΠΑ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/06/2009)