Νέα Διεθνή Ενεργειακά Έργα Για Την LDK Consultants Από Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εξωτερικής Συνεργασίας (Europeaid)

Νέα Διεθνή Ενεργειακά Έργα Για Την LDK Consultants Από Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εξωτερικής Συνεργασίας (Europeaid)
energia.gr
Πεμ, 4 Ιουνίου 2009 - 18:31
Η LDK ανέλαβε πρόσφατα μετά από διεθνείς διαγωνισμούς δύο σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας στα Νέα Ανεξάρτητα Κράτη (χώρες ΝIS). Και τα δύο έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα INOGATE, το οποίο εδραίωσε την ενεργειακή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Αρχικός στόχος του INOGATE ήταν η περιφερειακή ολοκλήρωση των δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των νέων κρατών και προς τις Ευρωπαϊκές αγορές, αλλά στην πορεία έχει επεκταθεί σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής απόδοσης
Η LDK ανέλαβε πρόσφατα μετά από διεθνείς διαγωνισμούς δύο σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας στα Νέα Ανεξάρτητα Κράτη (χώρες ΝIS). Και τα δύο έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα INOGATE, το οποίο εδραίωσε την ενεργειακή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Αρχικός στόχος του INOGATE ήταν η περιφερειακή ολοκλήρωση των δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των νέων κρατών και προς τις Ευρωπαϊκές αγορές, αλλά στην πορεία έχει επεκταθεί σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής απόδοσης, υποστηρίζοντας παράλληλα τις επενδύσεις τόσο από ιδιώτες όσο και από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Το έργο με τίτλο Ενίσχυση της Τεχνικής Γραμματείας του INOGATE (ITS) για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας του Μπακού ανατέθηκε στην κοινοπραξία της LDKConsultants με τις EIR Development Partners και European Renewable Energy Council, με έτος ολοκλήρωσης το 2012 και συνολικό προϋπολογισμό 2.934.000€. Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο INOGATE αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε ενεργειακούς φορείς και ο συντονισμός και ανάπτυξη των δράσεων του INOGATE. Επιπλέον στόχοι είναι η ενίσχυση της πληροφόρησης και η επιτάχυνση των απαραίτητων θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, η LDKConsultants σε συνεργασία με τις Ramboll, EIR Development Partners και European Renewable Energy Council, ανέλαβε το έργο Υποστήριξης για την Ολοκλήρωση της Ενεργειακής Αγοράς και την Αειφόρο Ενέργεια στις χώρες NIS, το οποίο αναφέρεται και με το ακρωνύμιο SEMISE. Το έργο αποτελεί δράση στα πλαίσια του INOGATE, με τριετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 5.670.000€. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του Μπακού και την επακόλουθη Ενεργειακή Χάρτα της Αστάνα (2006), το SEMISE αποτελεί τον μοχλό υποστήριξης των χωρών NISγια τη σύγκλιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για ενεργειακές επενδύσεις σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Διεθνής Τράπεζα (WB), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Το έργο έχει επίσης στόχο την ανάπτυξη αειφόρων ενεργειακών πολιτικών και την παροχή υποστήριξης κατά την εφαρμογή τους από τα κράτη που συμμετέχουν στο INOGATE.