Την προώθηση της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έως το τέλος του έτους συμφώνησαν η Μόσχα και η Ε.Ε., ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση της επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιας για θέματα Εμπορίου, Κάθριν Aστον και της Ρωσίδας υπουργού Οικονομίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα

Την προώθηση της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έως το τέλος του έτους συμφώνησαν η Μόσχα και η Ε.Ε., ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση της επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιας για θέματα Εμπορίου, Κάθριν Aστον και της Ρωσίδας υπουργού Οικονομίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και σύμφωνα με την Eυρωπαία επίτροπο φαίνεται ότι κάλυψε τα κενά και τις διαφωνίες που είχαν προκληθεί στο παρελθόν σχετικά με τη ρωσική υποψηφιότητα.

Η Ναμπιουλίνα αναμενόταν να έχει συνομιλίες και με τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρον Κερκ, στο περιθώριο του φόρουμ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ύστερα από το «πάγωμα» των συνομιλιών από αμερικανικής πλευράς, ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Η Ρωσία προσπαθεί για περισσότερο από μια δεκαετία να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τον οποίο απαρτίζουν 153 χώρες μέλη. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη από τις οικονομίες του πλανήτη που παραμένει εκτός του οργανισμού.

Αισιοδοξία

Το ζήτημα αποδοχής της ρωσικής υποψηφιότητας αντιμετώπισε εκ νέου προβλήματα προσφάτως όταν η Μόσχα έθεσε νέους δασμούς στις εισαγωγές ξυλείας και αυτοκινήτων από την Ε.Ε., αλλά και τις απειλές για επιβολή επιπλέον δασμών σε πλήθος άλλων προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ορισμένα από αυτά τα αγκάθια παραμένουν σύμφωνα με αξιωματούχους, ωστόσο, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση κατά τη νέα συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών όλων των πλευρών, την προσεχή εβδομάδα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 05/06/2009)