Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε χθες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τρέχον και το επόμενο έτος και προειδοποίησε ότι κατά τους επόμενους μήνες, θα σημειωθεί αύξηση της ανεργίας και υποχώρηση του πληθωρισμού σε αρνητικά επίπεδα. Σε μία έκκληση προς τις τράπεζες, εξάλλου, τις κάλεσε να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και να εκμεταλλευθούν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε χθες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τρέχον και το επόμενο έτος και προειδοποίησε ότι κατά τους επόμενους μήνες, θα σημειωθεί αύξηση της ανεργίας και υποχώρηση του πληθωρισμού σε αρνητικά επίπεδα. Σε μία έκκληση προς τις τράπεζες, εξάλλου, τις κάλεσε να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και να εκμεταλλευθούν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1%, χαρακτηρίζοντας το επίπεδό τους «κατάλληλο», υποδεικνύοντας ότι δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στο εγγύς μέλλον. Ερωτώμενος, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων αν αυτό καταστεί απαραίτητο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η απόφαση να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ εκτιμά πως η οικονομία της Ζώνης Ευρώ θα συρρικνωθεί φέτος από 5,1% ώς 4,1%, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψή της για συρρίκνωση 2,7%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, η ανάπτυξη προβλέπεται να κυμανθεί από 0,4% μέχρι -1%. Η ΕΚΤ αποδίδει την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων στον αντίκτυπο των αρνητικών εξελίξεων από το περασμένο έτος και την ιδιαίτερα απογοητευτική εικόνα της οικονομίας το α' τρίμηνο του 2009. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που ήδη απειλεί την Ευρωζώνη, καθώς αρκετές χώρες ήδη εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο πληθωρισμού, εκτίμηση της ΕΚΤ είναι πως θα βρεθεί σε αρνητικό πρόσημο τους επόμενους μήνες, αλλά ότι το επόμενο έτος θα κυμανθεί από 0,6% ώς 1,4%, πλησιέστερο στον μεσοπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό χαμηλότερο, αλλά κοντά στο 2%.

Γνωστοποιώντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ τόνισε πως θα προχωρήσει στην αγορά καλυμμένων ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες στην αγορά πίστωσης. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η αγορά ομολόγων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2010, και θα αφορά τόσο τις καινούργιες εκδόσεις ομολόγων όσο και τα ομόλογα της δευτερογενούς αγοράς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι αγορές αυτές θα περιορισθούν σε ομόλογα με βαθμολογία τουλάχιστον δύο Α ή τριών Β, ενώ απέκλεισε την επέκταση του προγράμματος, που σημειωτέον είναι σαφώς πιο περιορισμένο από τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Αγγλίας και της Federal Reserve. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ υποστήριξε ότι τα χειρότερα για την οικονομία έχουν περάσει.

Επικοινωνία Μέρκελ - Τρισέ για την αγορά ομολόγων

Τη λήξη της διαμάχης, που προκάλεσαν οι δημόσιες επικρίσεις της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, προς τις κεντρικές τράπεζες για τις αγορές ομολόγων και τα λοιπά μη συμβατικά μέτρα που λαμβάνουν προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία, επιχείρησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Οπως αποκάλυψε, σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Τράπεζας, την οποία ο ίδιος υπογράμμισε πως περιφρουρεί. Η κ. Μέρκελ φέρεται μάλιστα να ανασκεύασε τις επίμαχες δηλώσεις, με τις οποίες επέρριπτε στις κεντρικές τράπεζες επιπολαιότητα, απηχώντας την ανησυχία της Γερμανίας, ότι τα λεγόμενα «μη συμβατικά μέτρα» που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες εγκυμονούν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού. Προφανώς, όμως, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει προς το παρόν το αντίθετο πρόβλημα. Παρά τις νουθεσίες της κ. Μέρκελ, πάντως, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι θα προχωρήσει από τον επόμενο μήνα στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων αξίας 208 δισ. δολαρίων, διατηρώντας και αυτή σταθερά, στο 0,5%, τα επιτόκιά της.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/06/2009)