Παγκόσμιες λύσεις και απαντήσεις απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, υπογράμμισε χθες από το Ζάππειο, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμιες λύσεις και απαντήσεις απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, υπογράμμισε χθες από το Ζάππειο, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε έναν απολογισμό της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Eνωσης, τονίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσε το διάστημα που πέρασε πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε., ενώ για το θέμα των κλιματικών αλλαγών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστεί η κοινή λογική και θα έχουμε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα για το θέμα των σκουπιδιών ανέφερε ότι έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν μέχρι τις 16 Ιουλίου όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ για τα έργα εκτροπής του Αχελώου είπε ότι αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και επανέλαβε ότι η Κομισιόν δεν ευνοεί τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, κυρίως αυτά που πρόκειται να καταστρέψουν περιοχές natura, ωστόσο αν κάποια τέτοιας μορφής έργα είναι απαραίτητα να γίνουν πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά.

Ο κ. Δήμας ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να εφαρμοστεί η οδηγία πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων και να υποβληθούν τα σχέδια δράσεις για τις λεκάνες απορροής και τόνισε ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές επιπτώσεις από την Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον του 1972. Το ειδικό θέμα της φετινής εκστρατείας είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που ο ΟΗΕ συνδέει με την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των δασών.

Η επιλογή αυτή επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία, ένα πλανητικό "new deal" για τη σωτηρία της Γης, μεταξύ των κρατών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

(από την εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", 05/06/2009)