Η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος προορίζεται να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου το αργότερο, σύμφωνα με δηλώσεις από το Βουκουρέστι του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς
Η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος προορίζεται να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου το αργότερο, σύμφωνα με δηλώσεις από το Βουκουρέστι του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς.

«Είμαστε κοντά σε μια υπογραφή, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, της συμφωνίας για τον Nabucco», δήλωσε σύμφωνα με το ρουμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediafax, ο κ. Πίμπαλγκς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας Αντριάν Βιντεάνου.

Στη συνάντησή τους, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, στην Πράγα, η Τουρκία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία δεσμεύθηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταλήξουν πριν από τα τέλη Ιουνίου σε «μια διακρατική συμφωνία για τους τρόπους διαμετακίνησης φυσικού αερίου του Nabucco», μέσω Τουρκίας.

Ερωτηθείς για το ανταγωνιστικό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Πίμπαλγκς προέβη στην εκτίμηση ότι «πρόκειται για συμπληρωματική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, κάτι το οποίο δεν βλάπτει τα συμφέροντά μας».

«Ενας περιορισμένος αριθμός οδών μεταφοράς μάς καθιστά ευάλωτους, το είδαμε αυτό τον Ιανουάριο ή με αφορμή την έκρηξη σε έναν αγωγό φυσικού αερίου στην Υπερδνειστερία, άρα όσο περισσότεροι οδοί μεταφοράς υπάρχουν, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο Newsin, ο Ευρωπαίος επίτροπος.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 09/06/2009)