Τα «σενάρια» περί αύξησης επιτοκίων στην Ευρωζώνη έσπευσαν να διαψεύσουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, να διευκρινίζει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και το Φινλανδό, Έρκι Λιικάνεν, να τονίζει ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη δεν έχουν υποχωρήσει στα κατώτατα επίπεδα
Τα «σενάρια» περί αύξησης επιτοκίων στην Ευρωζώνη έσπευσαν να διαψεύσουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, να διευκρινίζει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και το Φινλανδό, Έρκι Λιικάνεν, να τονίζει ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη δεν έχουν υποχωρήσει στα κατώτατα επίπεδα.

Παρόλο που ο Γιούργκεν Σταρκ, αξιωματούχος της ΕΚΤ, είχε αφήσει προχθές ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων στην Ευρωζώνη μόλις η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες προσδοκίες δεν συντελούν στην ενίσχυση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στις ομολογιακές αποδόσεις ενδεχομένως να απορρέουν από διαφόρους παράγοντες και δεν θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Κιότο.

Ανάλογη ήταν και η στάση του Έρκι Λιικάνεν, αξιωματούχου της ΕΚΤ, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του κ. Σταρκ. «Ποτέ δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για τα επιτόκια... Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ότι κυμαίνονται στα κατώτατα επίπεδα», τόνισε ο κ. Λιικάνεν. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, ο κ. Λιικάνεν πρόσθεσε ότι τα επιτόκια μακροπρόθεσμου χρέους αυξάνονται λόγω της αύξησης των επιπέδων δανεισμού, αλλά και της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για σταδιακή βελτίωση της οικονομίας.

Παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι αρχές της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προέβλεψε επιστροφή σε ήπιους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Σε μια απροσδόκητη, αρνητική εξέλιξη, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- υποχώρησε κατά 1,9% τον Απρίλιο, ενώ τον ίδιο μήνα, οι γερμανικές εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 28,7%, στα 63,8 δισ. ευρώ, έναντι 89,5 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού μηνός.

Στη Γαλλία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Πορτογαλία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 1,6% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Παράλληλα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας επιβραδύνθηκαν στο 1,2% στο πρώτο τρίμηνο (σε ετήσια βάση). Τέλος, η Moody's εξέφρασε προβληματισμούς για τις προοπτικές της Ιρλανδίας και θα ολοκληρώσει την ανασκόπηση της αξιολόγησης ΑΑΑ της χώρας τις προσεχείς εβδομάδες. Παρ' όλα αυτά, θεωρεί ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα προβληματισμού για την Ισπανία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 10/06/2009)