Υπόσχεση πως από το 2010 αρχίζει η δημοσιονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά την εκτροπή που έχουν προκαλέσει η οικονομική κρίση και ο πακτωλός που διατέθηκε για τον περιορισμό της, έδωσαν χθες και προχθές στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης δεσμευόμενοι να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στη νομιμότητα του Συμφώνου Σταθερότητας που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν παραβιάσει ίσως και 20 από τους 27 της Ε.Ε. και 13 από τα 16 της Ζώνης του Ευρώ
Υπόσχεση πως από το 2010 αρχίζει η δημοσιονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά την εκτροπή που έχουν προκαλέσει η οικονομική κρίση και ο πακτωλός που διατέθηκε για τον περιορισμό της, έδωσαν χθες και προχθές στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης δεσμευόμενοι να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στη νομιμότητα του Συμφώνου Σταθερότητας που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν παραβιάσει ίσως και 20 από τους 27 της Ε.Ε. και 13 από τα 16 της Ζώνης του Ευρώ.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να προβλέπεται (ή ορθότερα να ελπίζεται) ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης στα μέσα του 2010, όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν έτσι ότι, ανεξαρτήτως του αν υφίσταται διαδικασία επιτήρησης ή όχι, θα πρέπει από τότε να αρχίσουν το «μάζεμα» των δαπανηρότατων προγραμμάτων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες. Τούτο για να διασφαλισθεί και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της κάθε χώρας, αλλά και για να διασφαλισθεί ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου της κρίσης στα δημόσια οικονομικά και την οικονομία γενικότερα. Οπως το έθεσε και ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, έρχεται η ώρα να εκπονήσουμε στρατηγική εξόδου από την κρίση, η οποία και θα έλθει να συμπληρώσει την υφιστάμενη «στρατηγική» αντιμετώπισης της κρίσης. Κεντρική λογική είναι η πάγια επιδίωξη μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5% τον χρόνο.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε και χθες στην ανάγκη να «διαχωρισθούν» τα χρέη και τα ελλείμματα που προκάλεσε η κρίση (κι έτσι, εξυπονοείται, είναι συγχωρητέα) από τα υπόλοιπα, όμως προσέκρουσε στην αντίδραση σχεδόν όλων των ομολόγων της, με τον Γερμανό Πέερ Στάινμπρουκ να δηλώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε την πόρτα σε κάθε είδους παρεξήγηση και, κυρίως, κάθε είδους κατάχρηση... Το δε βράδυ της Δευτέρας, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ομάδας ευρώ, Ελενα Σαλγάδο, σημείωσε ότι «όλοι συμφωνήσαμε ότι οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να κινούνται με βάση το συνολικό έλλειμμα κάθε χώρας χωρίς εξαιρέσεις για ελλείμματα που οφείλονται στην οικονομική συγκυρία».

Στο πνεύμα των ημερών οι υπουργοί εξέτασαν και ουσιαστικά έδωσαν το πράσινο φως στην πολύ αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δη των τραπεζών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, πρωτίστως με τη δημιουργία πανευρωπαϊκών εποπτικών μηχανισμών.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/06/2009)