Η Λευκωσία διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση πετρελαίου στις κυπριακές θάλασσες, παρά τις τουρκικές απειλές ότι ο τουρκικός στόλος που καραδοκεί στην περιοχή δεν θα επιτρέψει να προσεγγίσουν ερευνητικά σκάφη. Ηδη η κυπριακή κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με αμερικανική εταιρεία για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ), και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου με τις οποίες σκοπεύει να συνεργασθεί η κυπριακή κυβέρνηση
Η Λευκωσία διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση πετρελαίου στις κυπριακές θάλασσες, παρά τις τουρκικές απειλές ότι ο τουρκικός στόλος που καραδοκεί στην περιοχή δεν θα επιτρέψει να προσεγγίσουν ερευνητικά σκάφη. Ηδη η κυπριακή κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με αμερικανική εταιρεία για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ), και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου με τις οποίες σκοπεύει να συνεργασθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εμπορίου κ. Αντ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε χθες ότι η Κύπρος προτίθεται να ανοίξει νέα πεδία για την έρευνα υδρογονανθράκων ως τις αρχές του 2010 και σχεδιάζει να προσφέρει την αδειοδότηση συνολικά δώδεκα τεμαχίων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Μεγαλονήσου. Το πρώτο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος αναμένεται να πλεύσει στην περιοχή και, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του τουρκικού στόλου, αν δηλαδή επιχειρήσει να παρενοχλήσει το αμερικανικό σκάφος ή όχι.

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία οι απευθείας συνομιλίες εισέρχονται στην κυριότερη φάση του πρώτου γύρου, που δεν είναι άλλη από το εδαφικό. Στην 32η συνάντησή τους, σήμερα, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένεται να αρχίσουν να συζητούν για το εδαφικό. Η συνάντηση αυτή γίνεται με την προειδοποίηση της Λευκωσίας προς την Αγκυρα ότι αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν σταματήσει, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου, τις απειλές της κατά της Κύπρου, δεν πρόκειται να συναινέσει ώστε να ανοίξει το κεφάλαιο «ενέργεια» για την ευρωπαϊκή της πορεία. Η συζήτηση για το εδαφικό αναμένεται με ενδιαφέρον επειδή η τουρκική πλευρά ίσως για πρώτη φορά φανεί κατά πόσο είναι πρόθυμη να επιστρέψει εδάφη που κατέχει από το 1974 και πόσα θα είναι αυτά, και κυρίως αν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει την (πόλη φάντασμα) Αμμόχωστο και την εύφορη επαρχία της Μόρφου.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 11/06/2009)