Ανησυχία Ε.Ε. για την Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας

Ανησυχία Ε.Ε. για την Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας
του Γιώργου Δαράτου και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Πεμ, 11 Ιουνίου 2009 - 11:07
«Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες δυσκολίες. Η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι ανησυχητικά», ενώ η ανεργία ιδίως στις γυναίκες και τους νέους έχει ξαναπάρει την ανηφόρα. Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται στη «μηνιαία επιθεώρηση» της Κομισιόν, έκδοση του Ιουνίου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες από τη γενική της διεύθυνση για την κατάσταση που επικρατεί στην απασχόληση σε κοινοτικό επίπεδο
«Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες δυσκολίες. Η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι ανησυχητικά», ενώ η ανεργία ιδίως στις γυναίκες και τους νέους έχει ξαναπάρει την ανηφόρα.

Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται στη «μηνιαία επιθεώρηση» της Κομισιόν, έκδοση του Ιουνίου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες από τη γενική της διεύθυνση για την κατάσταση που επικρατεί στην απασχόληση σε κοινοτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, με νεότερες προβλέψεις η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναμένει ύφεση, με συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και άνοδο της ανεργίας στο 9,5% φέτος και στο 10% το 2010, από 7,7% πέρσι, ενώ αναμένει δειλή ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης +0,8% το 2010. Δραματικές είναι οι προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος που τα «βλέπει» στο 6%-7% και στο 103,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως φέτος.

Κομισιόν

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν η μεγάλη επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2009 δείχνει τις «τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας και το επίπεδο του ελλείμματος της είναι ανησυχητικά».
Αποδίδει την επιβράδυνση του ΑΕΠ στη σημαντική μείωση εξαγωγών και ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Τονίζει δε πως η οριακή αύξηση των συνολικών καταναλωτικών δαπανών, που κυρίως στηρίχθηκαν στις κρατικές δαπάνες σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών συνέβαλαν στο να εμφανίζει η χώρα οριακή αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

«Εντούτοις» επισημαίνει «σύμφωνα με την τριμηνιαία Παγκόσμια Οικονομική Επιθεώρηση που δημοσίευσε το έγκυρο γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας IFO, οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν φαίνεται να συμμερίζονται ιδιαίτερα την αισιοδοξία των Ευρωπαίων συναδέλφων τους όσον αφορά στις προβλέψεις τους σχετικά με τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες».

Οσον αφορά στην ανεργία, η Κομισιόν αναφέρει πως «τον Ιανουάριο του 2009 για την Ελλάδα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 466.000, ενώ η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,4%, αριθμοί και ποσοστά που πρέπει να συγκριθούν με τα αντίστοιχα ένα χρόνο νωρίτερα (Ιανουάριος 2008) όταν οι άνεργοι ήσαν 390.000 και το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 8%». «Ταυτόχρονα» επισημαίνει η Κομισιόν «ο αριθμός των απασχολουμένων υπολογιζόταν σε 4,5 εκατομμύρια άτομα».

«Κοιτάζοντας τα προηγούμενα χρόνια, οι αριθμοί για την απασχόληση αυξάνονταν ουσιαστικά όλα τα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2008, ενώ μειωνόταν η ανεργία όπως και στις περισσότερες κοινοτικές χώρες.

Η ταχύτητα αύξησης της απασχόλησης αυτή τη χρονική περίοδο αποκορυφώθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου 2007 και Φεβρουαρίου 2008 με ένα ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του +2,2%».

Απασχόληση

«Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, η μεγαλύτερη μείωσή της (-13,8%) παρατηρείται κατά την περίοδο 2006 - 2007. Από 11% που ήταν το Φεβρουάριο του 2004, η ανεργία έπεφτε σταθερά μέχρι το 2008 (8% το Φεβρουάριο πέρυσι) πριν αρχίσει να αυξάνεται πάλι φθάνοντας στο 9,4% τον Ιανουάριο του 2009».

Η Επιτροπή εκτιμά πως «οι γυναίκες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη μείωση (έλλειψη) ευκαιριών απασχόλησης όπως φαίνεται και από την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας τους που έφθασε το Φεβρουάριο στο 13,3%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 12,1%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Οι νέοι επίσης έχουν πληγεί σκληρά, αφού το ποσοστό των ανέργων αναρριχήθηκε στο 22,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2008».

Οι προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας

ΑΕΠ - ανεργία

Η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναμένει ύφεση, με συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και άνοδο της ανεργίας στο 9,5% φέτος και στο 10% το 2010.

Ελλειμμα

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος που τα «βλέπει» στο 6%-7% και στο 103,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως φέτος.

Και νέες προβλέψεις για ύφεση

Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι θα κινηθεί με θετικό πρόσημο το ΑΕΠ και το β΄ τριμήνου
Οι διαπιστώσεις της Κομισιόν αλλά και οι νεότερες εκτιμήσεις της Εθνικής προστίθενται στη μακρά πλέον λίστα των προβλέψεων διεθνών και εγχωρίων οργανισμών για είσοδο της ελληνική οικονομίας σε ύφεση φέτος, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Η κυβέρνηση αναθεωρεί επί το δυσμενέστερον τις εκτιμήσεις της, εγκαταλείποντας την αρχική εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% φέτος, παραμένοντας μέχρι στιγμής αισιόδοξη ότι η ύφεση θα αποφευχθεί. Χθες, με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης εκτίμησε πως οι ενδείξεις συγκλίνουν σε διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε θετικό έδαφος και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Τουρισμός

«Το τι πρόκειται όμως να συμβεί τον υπόλοιπο χρόνο δεν μπορούμε να πούμε και δεν θέλω να εμπλακώ σε προβλέψεις που μπορεί να μεταβληθούν τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό παράγοντα τον τουρισμό. Οπως εκτίμησε, οι πρώτες ενδείξεις από τον τουρισμό είναι αρκετά καλές.

«Αν κρατήσει ο τουρισμός και κινηθούν δημόσιες επενδύσεις ή το ΕΣΠΑ ώστε να καλύψουν μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν πτώση και επίσης ένα μέρος της ναυτιλίας, που επίσης έχει πτώση, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε για όλο το 2009» εκτίμησε.

Την ίδια ώρα εκτιμά πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού ενώ προαναγγέλλει πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό που τον εκτιμά σε μέσα επίπεδα φέτος κάτω του 1,5%.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 11/06/2009)