Διαφάνεια, Ευθύνη και Ανατροπές το Μήνυμα της Αποχής

Διαφάνεια, Ευθύνη και Ανατροπές το Μήνυμα της Αποχής
του κ. Γιάννου Γραμματίδη, Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Πεμ, 11 Ιουνίου 2009 - 15:01
Το 48% των Ελλήνων επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών 2009 την περασμένη Κυριακή. Η αποχή τους δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί σαν διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα για τα χωρίς προηγούμενο φαινόμενα διαχρονικής διαφθοράς και αδιαφάνειας στον δημόσιο βίο της χώρας. Κάθε άλλη εξήγηση στερείται, φοβούμαστε, αντικειμενικότητας. Τα φαινόμενα αυτά, που με πρωτοφανή συχνότητα αλλά και σφοδρότητα μαστίζουν τον τόπο, προστίθενται στις επιπτώσεις της βαθιάς κρίσης που πλήττει την Ελλάδα
Το 48% των Ελλήνων επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών 2009 την περασμένη Κυριακή. Η αποχή τους δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί σαν διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα για τα χωρίς προηγούμενο φαινόμενα διαχρονικής διαφθοράς και αδιαφάνειας στον δημόσιο βίο της χώρας. Κάθε άλλη εξήγηση στερείται, φοβούμαστε, αντικειμενικότητας. Τα φαινόμενα αυτά, που με πρωτοφανή συχνότητα αλλά και σφοδρότητα μαστίζουν τον τόπο, προστίθενται στις επιπτώσεις της βαθιάς κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την αδυναμία διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μίγμα επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου.

Οι συνθήκες αυτές αναδεικνύουν τα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας, προβλήματα που ήδη έχουν μεταλλαχθεί σε μέγιστα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει αναμφισβήτητα μία έντονη κρίση αξιοπιστίας, χαρακτηριζόμενος από θεσμικές υστερήσεις αλλά και θεσμικές ελλείψεις. Μέσα σε τέτοιο δημόσιο περιβάλλον εκτρέφονται κάθε λογής αδιαφανείς, αντικοινωνικές όσο κι ανεύθυνες συμπεριφορές και δραστηριότητες που προσβάλλουν το λαϊκό αίσθημα. Από την πλευρά τους, οι πολίτες δικαιολογημένα αξιώνουν από το πολιτικό σύστημα περισσότερη ενημέρωση πάνω στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη λογοδοσία και ρήξη με τους θύλακες της διαφθοράς.

Υπό τις συνθήκες αυτές προβάλλεται επιτακτικά η λέξη «ευθύνη». Σ’ ένα περιβάλλον όπου λείπουν ή περιγελώνται, σαν γραφικά, τα οράματα, όπου οι θεσμοί πλήττονται, όπου οι αξίες ταλαιπωρούνται και τέλος όπου οι πολίτες ταλαιπωρούνται συνεπακόλουθα κι αυτοί κι έχουν φθάσει σε οριακά επίπεδα αντοχής και ανοχής, η υιοθέτηση της ευθύνης είναι μία από τις πιο σοβαρές ανάγκες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εδώ και καιρό στρατεύθηκε στην προσπάθεια για τον σχεδιασμό του δρόμου και της πορείας που οδηγούν στην Ελλάδα του 2020. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία για μία εθνική ανασυγκρότηση πού περνά μέσα από τη ριζική ανασύνταξη της Δημόσιας Διοίκησης και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Μαζί με τα τέσσερα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά διμερή επιμελητήρια της χώρας, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνο-ιταλικό και το Ελληνογερμανικό, προχωρεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής απόψεων με τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομίας από το 1993 μέχρι και σήμερα που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου 2009. Στόχο έχει να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτάσεων με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την έξοδο της χώρας από τα διαρθρωτικά της αδιέξοδα και τη χάραξη μιας δεκαετούς τουλάχιστον αναπτυξιακής της πορείας.

Η εθνική ανασυγκρότηση, όπως και κάθε δημοκρατική ανατροπή, απαιτεί ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αξιολογούμενο αποκλειστικά από το υψηλό ποσοστό αποχής σαν τον μόνο εκ των πραγμάτων αξιόλογο και υπολογίσιμο δείκτη, αναδεικνύει αυτή την ανάγκη. Εάν η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή συγκυρία, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη τόσο για τη διαιώνιση μίας χρόνιας παθολογικής υστέρησης όσο και για κάθε μελλοντική διατάραξη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

(από την εφημερίδα, "ΚΕΡΔΟΣ", 10/06/2009)