Η 7η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρήσεων (European Business Congress-EBC) ξεκίνησε τις εργασίες της χθες στο Πόρτο Τσέρβο της Ιταλίας, με συμμετοχή αντιπροσώπων από περίπου 250 εταιρείες και οργανισμούς από 23 κράτη–μέλη του ΟΑΣΕ προκειμένου να θέσει προς συζήτηση τα πρακτικά θέματα της οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Ο Alexei Miller, ο οποίος κατέχει τη θέση του Προέδρου του EBC, είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της OAO Gazprom

Η 7η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρήσεων (European Business Congress-EBC) ξεκίνησε τις εργασίες της χθες στο Πόρτο Τσέρβο της Ιταλίας, με συμμετοχή αντιπροσώπων από περίπου 250 εταιρείες και οργανισμούς από 23 κράτη–μέλη του ΟΑΣΕ προκειμένου να θέσει προς συζήτηση τα πρακτικά θέματα της οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Ο Alexei Miller, ο οποίος κατέχει τη θέση του Προέδρου του EBC, είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της OAO Gazprom.

Ο Alexei Miller, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της OAO Gazprom, και ο Andrei Kruglov, Αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της OAO Gazprom και επικεφαλής του τμήματος οικονομίας και οικονομικών, απευθύνθηκαν προς της Γενική Συνέλευση του EBC συμμετέχοντας σε πάνελ ομιλητών στη θεματική κατηγορία: “Ενεργειακός Τομέας: Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στις επενδύσεις και την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης υδρογονανθράκων”.

Ο Leonid Grigoryev, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών, επίσης τοποθετήθηκε στο συνέδριο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: “Η κρίση εντείνεται. Οι κεφαλαιακές εισροές από τις αναπτυγμένες χώρες προς τις αναδυόμενες οικονομίες έχουν πρακτικά σταματήσει και οι επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά. Υπάρχει η απειλή της επιστροφής στην περιβόητη σπειροειδή τιμή, που οι επενδύσεις υποχωρούν λόγω της κρίσης, ενώ κατά τη διάρκεια της αύξησης υπάρχει έλλειψη ενέργειας, που συντελεί σε σημαντικές αυξήσεις τιμών. Κάτι τέτοιο έχει ήδη παρατηρηθεί στην ιστορία.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε ανάλογες απότομες διακυμάνσεις και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στον επενδυτικό σχεδιασμό, χρειάζεται να υλοποιούνται δύο πράγματα. Κατά πρώτον, σταθεροποίηση τιμών πετρελαίου: σε αυτή την περίπτωση οι τιμές αερίου στην ΕΕ θα είναι πιο σταθερές και προβλέψιμες για τον οικονομικό προγραμματισμό σε όλους τους τομείς. Κατά δεύτερον, επενδύσεις σε περιόδους κρίσεων: αν επιθυμούμε να σταματήσουμε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, τότε οι επενδύσεις στις υποδομές και την παραγωγή θα πρέπει να είναι μεγάλης σημασίας για εμάς.”

Στο περιθώριο της 7ης Γενικής Συνέλευσης του EBC, ο Alexei Miller πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με τον Andrew Gould, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Schlumberger, το Δημήτριο Κοπελούζο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Prometheus Gas, και το Marcel Kramer, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gasunie.

Σήμερα, 11 Ιουνίου, ο Andrei Kruglov προεδρεύει στις ομάδες εργασίας του Συνεδρίου σε θέματα όπως η Νομοθεσία, οι Τράπεζες και τα Οικονομικά. Ο Oleg Aksyutin, Μέλος του Δ.Σ. της Gazprom και επικεφαλής του τμήματος μεταφοράς, υπόγειας αποθήκευσης και χρήσης φυσικού αερίου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση με θέμα τη Βιομηχανία και την Κατασκευή. Ο Sergei Khomyakov, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Gazprom, θα προεδρεύσει σε ένα πάνελ ομιλητών για την Ασφάλεια της Επιχειρηματικότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρήσεων (EBC), συνδέει 117 επιχειρήσεις από 23 κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, περιλαμβάνοντας επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως η Gazprom, η ExxonMobil, η Daimler Chrysler, η Siemens, η Shell, η ConocoPhillips, η Total, η Deutsche Bank, η Dresdner Bank, η Alcatel, η Wintershall, η E.ON Ruhrgas, η GDF SUEZ και άλλες. Η Γραμματεία του EBC εδρεύει στο Βερολίνο. Το ενημερωτικό δελτίο του EBC εκδίδεται στην αγγλική και ρωσική γλώσσα, δύο φορές το χρόνο.

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο του ΕBC, ενώ ο Οργανισμός διοικείται από το Προεδρείο 35 μελών. Ο Alexey Miller, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom, είναι επικεφαλής του Προεδρείου του EBC. H καθημερινή διαχείριση των αποφάσεων ανατίθενται στο Διοικητικό Συμβούλιο των εννέα μελών.

Το Συνέδριο ασχολείται με πρακτικά θέματα οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη, σχεδιάζει προτάσεις για την εξάλειψη των εμποδίων και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για αποτελεσματικές και ασφαλείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το EBC διεξάγει πρακτική εργασία στο πλαίσιο επτά ενοτήτων: Ενέργεια, Βιομηχανία και Κατασκευή, Νομοθεσία, Τράπεζες, Οικονομικά, Πληροφόρηση και Επικοινωνία, Περιβάλλον και Υγεία, Ανθρώπινο Δυναμικό, Εκπαίδευση και Επιστήμες, καθώς επίσης και Ασφάλεια της Επιχειρηματικότητας.