Καθώς η αγορά θεωρεί ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και με την άνοδο της παραγωγής του τομέα της διύλισης να προσφέρει στήριξη στις τιμές του αργού, οι τελευταίες εμφάνισαν άνοδο κατά 10 δολάρια τον Μάιο, ενώ αυξήθηκαν κατά άλλα 10 δολάρια το βαρέλι της πρώτες μέρες του Ιουνίου. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην μηνιαία Έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, όσον αφορά την πρόσφατη άνοδο των τιμών του αργού, και η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα

Καθώς η αγορά θεωρεί ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και με την άνοδο της παραγωγής του τομέα της διύλισης να προσφέρει στήριξη στις τιμές του αργού, οι τελευταίες εμφάνισαν άνοδο κατά 10 δολάρια τον Μάιο, ενώ αυξήθηκαν κατά άλλα 10 δολάρια το βαρέλι της πρώτες μέρες του Ιουνίου. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην μηνιαία Έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, όσον αφορά την πρόσφατη άνοδο των τιμών του αργού, και η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Επιπλέον, η Έκθεση συγκαταλέγει και την απόφαση του OPEC στα τέλη Μαΐου να μην προβεί σε νέα μείωση της παραγωγής ανάμεσα στους λόγους της ανοδικής πορείας των τιμών του «μαύρου χρυσού». Εξάλλου, ο ΙΕΑ αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ζήτηση κατά 120 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως για το 2009, καθώς τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβησαν τις προβλέψεις. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι προοιωνίζεται οικονομική ανάκαμψη, αλλά ίσως αντανακλά μία επιβράδυνση της ύφεσης. Πραγματικά, η ζήτηση του πετρελαίου εξακολουθεί να προβλέπεται μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζοντας πτώση κατά 2,9% ή 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 83,3 δισεκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Όσον αφορά την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΟΣΑ, η νέα Έκθεση του ΙΕΑ αναθεωρεί την ως τώρα ισχύουσα πρόβλεψή της προς τα επάνω κατά 170 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης των νέων ρωσικών πετρελαϊκών πεδίων, την αυξημένη παραγωγή στην Βόρεια Θάλασσα και την μεγαλύτερη παραγωγή αργού στην Κολομβία. Ωστόσο, σε επίπεδο έτους παραμένει η πρόβλεψη για μείωση, η οποία τώρα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 100 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, ενώ η ημερήσια παραγωγή το 2009 προβλέπεται να φτάσει στα 50,5 εκατ. βαρέλια. Τον Μάιο, άλλωστε, όπως αναφέρει η Έκθεση, η παραγωγή αργού έπεσε παγκοσμίως κατά 210 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Απρίλιο, φτάνοντας στα 83,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση της παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC κατά 370 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, η οποία σημειώθηκε εξ ολοκλήρου σε χώρες του ΟΟΣΑ, εξανέμισε την επίδραση της αύξησης της παραγωγής του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η σημερινή Έκθεση του ΙΕΑ, εξάλλόυ, αναφέρει ότι η παραγωγή αργού στις χώρες-μέλη του OPEC αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 160 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 24,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι 11 χώρες που συμμετέχουν στον OPEC παρήγαγαν συνολικά 26 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, γεγονός που συνιστά ημερήσια αύξηση παραγωγής κατά 110 χιλιάδες βαρέλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά υπέρβαση του στόχου των 24,85 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, που είχε θέσει η προηγούμενη σύνοδος του OPEC. Στις 28 Μαΐου στην Βιέννη, η νέα σύνοδος του καρτέλ διατήρησε σταθερούς τους στόχους παραγωγής.

Οι προβλέψεις για τις παγκόσμιες ροές προϊόντων διύλισης (crude runs) για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 παρουσιάζονται αυξημένες στην συγκεκριμένη Έκθεση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και πλέον υπολογίζονται στα 71,3 εκατ. βαρέλια. Αιτίες της αναθεώρησης είναι τα αυξημένα προκαταρκτικά δεδομένα για τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι αναφορές για υψηλές ροές προϊόντων διύλισης στην Κίνα και η οριακά μεγαλύτερη διεθνής ζήτηση. Ωστόσο, η πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο του 2009 τοποθετείται στα 72,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που ισοδυναμεί σε επίπεδο έτους με πτώση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ, τέλος, αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 10,4 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 2.753 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Τα αυξημένα αποθέματα της Βορείου Αμερικής αντιστάθμισαν την πτώση αποθεμάτων σε Ευρώπη και Ειρηνικό, αν και στα τέλη Απριλίου η περίοδος κάλυψης έπεσε ελαφρώς, φτάνοντας στις 62,0 ημέρες, αυξημένες, εντούτοις, κατά 7,5 ημέρες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.