Σε σκηνικό έντασης στην Κύπρο φαίνεται να επιμένουν οι Τούρκοι, αφού μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα συνεχισθούν οι θαλάσσιες έρευνες για το πετρέλαιο η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει από κοινού με το ψευδοκράτος άσκηση έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, με την ονομασία «Αετός της Ανατολίας»
Σε σκηνικό έντασης στην Κύπρο φαίνεται να επιμένουν οι Τούρκοι, αφού μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα συνεχισθούν οι θαλάσσιες έρευνες για το πετρέλαιο η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει από κοινού με το ψευδοκράτος άσκηση έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, με την ονομασία «Αετός της Ανατολίας».

Η εφημερίδα «Τούρκιγιε» αναφέρει μάλιστα ότι η άσκηση που αρχίζει στις 16 Ιουνίου πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας. Επίσης στο σενάριό της η εφημερίδα προβλέπει και ύψωση τουρκικών σημαιών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας στα λεγόμενα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους. Ο «Αετός της Ανατολίας» θα χρησιμοποιήσει προηγμένης τεχνολογίας μέσα όπως τα συστήματα Cospas (διαστημικό σύστημα για την αναζήτηση πλοίων που κινδυνεύουν- και το οποίο διαθέτει η Τουρκία) καθώς και το σύστημα Sarsat για τη θαλάσσια διάσωση με τη βοήθεια δορυφόρων.

Η Λευκωσία κατήγγειλε χθες στα Ηνωμένη Εθνη την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, επειδή στις 27 και 29 Μαΐου τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ερευνητικό πλοίο κυπριακών συμφερόντων που πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες στις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου. Την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το πλοίο, παραβίασαν τον εναέριο χώρο, εκπέμποντας, όπως αναφέρεται στην κυπριακή καταγγελία, «ενοχλητικά σήματα».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης κ. Μην. Χατζημιχαήλ τονίζει σε επιστολή του προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι τέτοιες ενέργειες της Τουρκίας «δημιουργούν αχρείαστεςαψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσειτην Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από τη λήψηκάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ».

Η Λευκωσία δηλώνει ωστόσο έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ με όλα τα γειτονικά της κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 12/06/2009)