Οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και χωρών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Ρωσία, αναμένεται να δώσουν το «παρόν» στη 3η Διεθνή Συνάντηση Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης (South East Europe Energy Dialogue), που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου 2009, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Hyatt Regency)
Οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και χωρών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Ρωσία, αναμένεται να δώσουν το «παρόν» στη 3η Διεθνή Συνάντηση Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης (South East Europe Energy Dialogue), που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου 2009, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Hyatt Regency).

Στόχος του «3rd SEEED» είναι να αποτελέσει μια περιφερειακή πλατφόρμα επικοινωνίας στον ενεργειακό χώρο και να αναδείξει την Ελλάδα ως κέντρο λήψης αποφάσεων για ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η θεματολογία της φετινής Συνάντησης πρόκειται να καλύψει όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων. Πιο αναλυτικά, στον 3ο Ενεργειακό Διάλογο αναμένεται να εξετασθεί, σε πρώτη φάση, η οικονομική κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη, οι γεωπολιτικοί παράμετροι της ενέργειας καθώς και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μέσα στο τρέχον δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. 

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται επίσης να δοθεί στον ρόλο των Βαλκανίων, ως έναν από τους βασικούς διαδρόμους για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, καθώς και στον τομέα της Συμπαραγωγής στη ΝΑ Ευρώπη. Ακόμα ένα σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τη Συνάντηση είναι η πορεία προς μια ενοποιημένη αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και οι επιπτώσεις για τις οικονομίες της περιοχής, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν, τέλος, η αγορά πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και η πρόκληση της «πράσινης» ενέργειας και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές. 

Μεταξύ άλλων, στον 3ο Ενεργειακό Διάλογο θα μιλήσουν οι κ.κ.: Slav Slavov, περιφερειακός συντονιστής του WEC, Κων/νος Μουσουρούλης, γ.γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ιωάννης Δεσύπρης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, Alexey Biteryakov, επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβολαίων και Εμπορίας της Gazprom Export, Dr. Narsi Ghorban, διευθυντής Έρευνας στο International Institute for Caspian Studies, στην Τεχεράνη,  Maulen Namazbekov, Γενικός Διευθυντής της KazEnergy, του Καζακστάν, Richard Hall, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Σχέσεων, International Association of Oil & Gas Producers, Gokhan Yardim, Διευθυντής της ADG Anadolu Natural Gas Consultancy, Dr. Valentin Kunev, Διευθυντής, BBSPA, Milan Zdravkovic, ανώτερο στέλεχος της JP Srbijagas, Gabor Hornai, Διευθυντής, CEZ Hungary Ltd., Παντελής Κάπρος, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, Ηλίας Καρυδογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, EGL Hellas SA, Peter Poptchev, πρεσβευτής για την Ενεργειακή Ασφάλεια και την Κλιματική Αλλαγή και συντονιστής του έργου Nabucco στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Rosen Simitchiev, ανώτερο στέλεχος της Bulgarian Energy Holding, Thea Khitarishvili, Senior Expert, Energy Charter Secretariat, Brussels, Chrysoula Argyriou, European Commission, Brussels, Nenad Stefanovic, Senior Expert for Electricity, AERS, Belgrade, Παναγιώτης Κανελλόπουλος,  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, και πολλοί άλλοι.

Κύριος Χορηγός του «3rd SE Europe Energy Dialogue» είναι η ΔΕΗ, Χορηγός η εταιρεία EGL Hellas και Υποστηρικτές η Siemens και η ΔΕΣΦΑ.

Για το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου και δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες :

www.iene.gr , www.energia.gr

ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

210 3628457 & 210 3640278

και e-mail:

[email protected]