Ξεπέρασαν Τα 10 Δισ. Ευρώ Οι Χρηματοδοτήσεις Της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ετεπ) Στον Ενεργειακό Τομέα 2008

Ξεπέρασαν Τα 10 Δισ. Ευρώ Οι Χρηματοδοτήσεις Της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ετεπ) Στον Ενεργειακό Τομέα 2008
της Μαρίνας Κουρμπέλα
Παρ, 12 Ιουνίου 2009 - 14:34
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας οι νέες πρωτοβουλίες που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή απόδοση. Πρόκειται για τομείς δραστηριότητας στους οποίους η Τράπεζα μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία και τη χρηματοοικονομική ισχύ της, ώστε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναπτύξουν περισσότερες δραστηριότητες
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας οι νέες πρωτοβουλίες που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή απόδοση. 

Πρόκειται για τομείς δραστηριότητας στους οποίους η Τράπεζα μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία και τη χρηματοοικονομική ισχύ της, ώστε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναπτύξουν περισσότερες δραστηριότητες

Κατά περιοχές και κατά τομέα 2008, η ΕΤΕπ υπέγραψε δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8,6 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτός ΕΕ, η Τράπεζα χορήγησε περίπου 1,6 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα στην Τουρκία,τις μεσογειακές χώρες εταίρους, τα κράτη Αφτικης Καραϊβικής και Ειρηνικού ( κράτη ΑΚΕ), τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο.

Τα δάνεια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων εγκαταστάσεων παραγωγής σχετικού εξοπλισμού, ανήλθαν συνολικά το 2008 σε 2,2 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις που χρηματοδοτήθηκαν το 2008 περιλαμβάνονταν 35 διασυνδεδεμένες με το δίκτυο φωτοβολταϊκές μονάδες μεσαίου μεγέθους, που τοποθετήθηκαν στις επίπεδες στέγες κέντρων εφοδια στικής (logistics centres) πολυκαταστημάτων στη Γερμανία και στην Ισπανία. 

Η Τράπεζα χρηματοδότησε με 77 εκατ.ευρώ την εγκατάστασή τους και συνεργάστηκε επίσης στενά με μία έμπειρη εταιρεία κατασκευής στεγών για την κατάρτιση ενός συνολικού προγράμματος, με σκοπό τη μείωση του κόστους μέσω της χρήσης τυποποιημένου εξοπλισμού (μέθοδος που μπορεί εύκολα να επαναληφθεί αλλού).         

Η ΕΤΕπ, με τη χρηματοδοτική της δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα, στηρίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ, ήτοι, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2020 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, να αυξήσει το μερίδιο των ανανε-ώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική σύνθεση των ενεργειακών πηγών της, να αυξήσει το μερίδιο των βιοκαυσίμων στο 10%, τουλάχιστον, της κατανάλωσης βενζίνης και ντίζελ στον τομέα των μεταφορών, και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20% σεσχέση με τις βασικές προβλέψεις για το 2020. 

Για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων, η Τράπεζα αύξησε τη χρηματοδοτική της δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα, η οποία εστιάζεται σε πέντε τομείς προτεραιότητας:

1)    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

2)     Ενεργειακή απόδοση,

3)     Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στον ενεργειακό τομέα

4)    Ασφάλεια και διαφοροποίηση του εσωτερικού εφοδιασμού (συμπεριλαμβανομένων των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας), και

5)    Ασφάλεια του εξωτερικού εφοδιασμού και οικονομική ανάπτυξη ( αφορά τις γείτονες χώρες και τις χώρες εταίρους της ΕΕ)