Συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για την Πρόταση Οδηγίας Σχετικά με την Υποχρέωση Τήρησης Αποθεμάτων

Συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για την Πρόταση Οδηγίας Σχετικά με την Υποχρέωση Τήρησης Αποθεμάτων
energia.gr
Παρ, 12 Ιουνίου 2009 - 18:36
Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια του οποίου επετεύχθη πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση της Πρότασης Οδηγίας για την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου από τα Κράτη Μέλη, ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των χωρών της Ε.Ε. σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού
Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια του οποίου επετεύχθη πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση της Πρότασης Οδηγίας για την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων πετρελαίου από τα Κράτη Μέλη, ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των χωρών της Ε.Ε. σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού. 

Ωστόσο, οι προβλέψεις της τελικής συμφωνίας είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με αυτά που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχική της πρόταση. Σύμφωνα με την συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών, δεν είναι υποχρεωτική  η σύσταση κρατικού φορέα διαχείρισης των αποθεμάτων – ο οποίος μπορεί να είναι και οικονομικός φορέας. Επίσης, αποθέματα μπορεί να διατηρούνται και εκτός των ορίων του Κράτους Μέλους, ενώ η γνωστοποίηση στην Κομισιόν για το ύψος των αποθεμάτων θα γίνεται σε μηναία βάση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, δεν υποχρεώνει αλλά συνιστά στα Κράτη Μέλη να διαθέτουν αποθέματα σε άλλο Κράτος σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Επίσης, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, εξετάστηκε η έκθεση προόδου τριών νομοθετικών  Προτάσεων που προωθούν περαιτέρω τις πολιτικές της Ε.Ε. για την  ενεργειακή αποδοτικότητα και αφορούν:  

α) στην επισήμανση της ενεργειακής κατανάλωσης στα προϊόντα που συνδέονται με την ενέργεια, με στόχο οι ετικέτες να είναι απλές, κατανοητές και ευανάγνωστες και να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει εύκολα το ενεργειακά αποδοτικότερο προϊόν,  

β) στην επισήμανση της κατανάλωσης καυσίμου στα ελαστικά των αυτοκινήτων με στόχο τη μείωση του κόστους κίνησης, και τέλος 

γ) στην προώθηση νέων μέτρων για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, με στόχο την προώθηση νέων κατασκευαστικών κανόνων που θα  μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες αυτοί αφορούν μόνο νεοαναγειρόμενες οικοδομές καθώς και οικοδομές που υφίστανται μείζονα ανακαίνιση. Οι τρεις Οδηγίες αυτές έχουν εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς, ωστόσο, να έχει υπάρξει ακόμη οριστική τοποθέτηση εκ μέρους του Συμβουλίου.

Στις παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες σημειώνει την ικανοποίηση της για την εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της διατήρησης αποθεμάτων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των Κρατών Μελών. 

Όσον αφορά την  ενεργειακή εξοικονόμηση ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα προγράμματα που εφαρμόζονται στη χώρα μας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τους Δήμους της χώρας και την τρέχουσα δράση για την αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας κλιματιστικών, καθώς και την επικείμενη αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των ιδιωτικών κτιρίων, αλλά και την προώθηση της «πράσινης επιχειρηματικότητας».

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των Κρατών Μελών τόνισαν για άλλη μια φορά, την ανάγκη κοινής δράσης για την αποφυγή νέας κρίσης εφοδιασμού φυσικού αερίου, ανάλογης με αυτής του περασμένου Ιανουαρίου.