Η μεγαλύτερη οργάνωση των ανταρτών που δρα στο Δέλτα του Νίγηρα ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις νέες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του αμερικανικού ομίλου Chevron και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για εφήβους κάτω των 17 ετών στην περιοχή του Δέλτα. Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε επίθεση τη νύχτα σε σταθμό άντλησης πετρελαίου της Chevron στην Αμπιτέγε, στο νότιο κρατίδιο του Δέλτα

Η μεγαλύτερη οργάνωση των ανταρτών που δρα στο Δέλτα του Νίγηρα ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις νέες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του αμερικανικού ομίλου Chevron και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για εφήβους κάτω των 17 ετών στην περιοχή του Δέλτα.

Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε επίθεση τη νύχτα σε σταθμό άντλησης πετρελαίου της Chevron στην Αμπιτέγε, στο νότιο κρατίδιο του Δέλτα «η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια πυρκαγιά που καταστρέφει σχεδόν όλες τις εγκαταστάσεις».

Λίγο αργότερα μια δεύτερη ανακοίνωση αναφέρει ότι η οργάνωση κατέστρεψε «με εκρηκτικά» άλλες πλευρές των εγκαταστάσεων στην Αμπιτέγε τη νύχτα.

Από το Μάιο η ένοπλη οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για όλο και περισσότερες δολιοφθορές εναντίον εγκαταστάσεων της Chevron, οι οποίες έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την εταιρία, μείωση της παραγωγής της κατά 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Αφού ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή τμημάτων αγωγών της Chevron, το MEND αναγγέλλει εδώ και μια εβδομάδα σχεδόν καθημερινά, επιθέσεις σε διάφορες εγκαταστάσεις του αμερικανικού ομίλου στο Δέλτα του Νίγηρα.

Στις 7 Ιουνίου το MEND διακήρυξε ότι εξαπολύει «πόλεμο πετρελαίου» ύστερα από αρκετές εβδομάδες ταραχών με τα κυβερνητικά στρατεύματα, και ότι η Chevron είναι «παρούσα στο μεγαλύτερο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων».

Στη σημερινή ανακοίνωσή του το MEND προειδοποιεί για πρώτη φορά τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) για τους κινδύνους που ενέχει η διοργάνωση από τη Νιγηρία του Μουντιάλ για νέους κάτω των 17 ετών (Οκτώβριο - Νοέμβριο 2009). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Δέλτα του Νίγηρα.

«Η ασφάλεια των διεθνών παικτών και των επισκεπτών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί λόγω των σημερινών βιαιοτήτων», προειδοποιεί η ένοπλη οργάνωση. Σε σπάνιο σχόλιό του, το MEND προειδοποιεί τους Νιγηριανούς για τις εντάσεις που θα υπάρξουν μελλοντικά μεταξύ της βόρειας Νιγηρίας, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία της, και της νότιας με χριστιανικό πληθυσμό.

Το MEND συνιστά σε όλους τους Νιγηριανούς που κατάγονται από το Δέλτα του Νίγηρα και «διαμένουν στη βόρεια Νιγηρία και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα (κεντρική Νιγηρία) να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα σε διάστημα δύο μηνών καθώς ένα γεγονός μείζονος σημασίας θα συμβεί σε αυτή την πλευρά της χώρας και πιθανές επιθέσεις εναντίον τους δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Η ένοπλη οργάνωση καλεί επίσης τους Νιγηριανούς που κατάγονται από το βορρά και κατοικούν στο Δέλτα του Νίγηρα να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το MEND επανέλαβε τη φιλοδοξία του να πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας, ενός βασικού τομέα για τη χώρα που είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Η οργάνωση δηλώνει ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις κατά των πολυεθνικών πετρελαϊκών υποδομών σε κάθε κρατίδιο του Δέλτα του Νίγηρα πριν αρχίσει τις επιθέσεις στις παράκτιες εγκαταστάσεις.

Η ένοπλη οργάνωση που έχει πολλαπλασιάσει από το 2006 τις δολιοφθορές σε υποδομές και τις απαγωγές εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα δηλώνει ότι η δράση της γίνεται εν ονόματι των φτωχών τοπικών πληθυσμών και για μια «δικαιότερη» ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στην περιοχή ώστε να ωφεληθούν οι κάτοικοί της.

Οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν το Μάιο μεγάλη επιχείρηση καταδίωξης των ένοπλων οργανώσεων στο Δέλτα του Νίγηρα, περιοχή απ΄ όπου η Νιγηρία αντλεί τουλάχιστον το 90% των εισοδημάτων της.

Η βία που συγκλονίζει την περιοχή του Δέλτα τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής του νιγηριανού αργού σε σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, έναντι 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών το 2006.

(από www. kathimerini.gr, 15/06/2009)