Ιράκ: Αντιδράσεις για τα Συμβόλαια Παροχής Υπηρεσιών σε Κοιτάσματα Πετρελαίου

Ιράκ: Αντιδράσεις για τα Συμβόλαια Παροχής Υπηρεσιών σε Κοιτάσματα Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 16 Ιουνίου 2009 - 09:39
Την ακύρωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου δημοπράτησης συμβολαίων παροχής υπηρεσιών σε πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ ζητούν από τον υπουργό Πετρελαίου Αλι αλ Σαχριστάνι υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας, χαρακτηρίζοντας τα συμβόλαια «επιζήμια για την ιρακινή οικονομία»
Την ακύρωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου δημοπράτησης συμβολαίων παροχής υπηρεσιών σε πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ ζητούν από τον υπουργό Πετρελαίου Αλι αλ Σαχριστάνι υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας, χαρακτηρίζοντας τα συμβόλαια «επιζήμια για την ιρακινή οικονομία».

Τα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 29 και 30 Ιουνίου, θα σηματοδοτήσουν τα πρώτα συμβόλαια στον ενεργειακό τομέα, τα οποία θα υπογράψει το Ιράκ με ξένες εταιρείες τα τελευταία 30 χρόνια. Στη διαδικασία, επτά αμερικανικές εταιρείες θα συναγωνιστούν με τέσσερις ιαπωνικές, τέσσερις κινεζικές, τρεις βρετανικές, δύο ρωσικές, δύο ιταλικές, δύο εταιρείες από την Αυστραλία και από μία εταιρεία από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Δανία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τη Ινδία, τη Γαλλία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ινδία.

Τα συμβόλαια αφορούν στην ανάπτυξη έξι εκ των σημαντικότερων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας – συμπεριλαμβανομένων των Ζουμπέιρ και Ρουμάιλα στο νότιο τμήμα της χώρας και του κοιτάσματος Κιρκούκ στο βορρά – καθώς και στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ακάς στη δυτική έρημο και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Μανσουρίγια στο κεντρικό Ιράκ.

«Τα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών θα αλυσοδέσουν την ιρακινή οικονομία και θα βάλουν δεσμά στην ανεξαρτησία του Ιράκ για τα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της ιρακινής South Oil Co., Φαγιάντ αλ Νέμα.
Ο κ. αλ Νέμα ενημέρωσε ότι έστειλε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, συμπληρώνοντας ότι δύο προκάτοχοί του, οι κ.κ. Τζαμπάρ Λουάιμπι και Κίφα Νουμάν, έπραξαν το ίδιο.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν αντιτίθεται στον δεύτερο γύρο δημοπράτησης, που αφορά στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2009. Τα κοιτάσματα στον πρώτο γύρο δημοπράτησης είναι υπό τον έλεγχο της South Oil Co. και της North Oil Co. του Ιράκ και η μεταβίβαση του ελέγχου σε πολυεθνικές είναι παράνομη και αντισυνταγματική, τόνισε.