Κοινό πρόγραμμα για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανακοίνωσαν χθες 31 ευρωπαϊκά αεροδρόμια μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν ετέθη όμως χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί η μηδενική εκπομπή των ρύπων αυτών, κυρίως με τη μείωση των επίγειων μεταφορών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων
Κοινό πρόγραμμα για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανακοίνωσαν χθες 31 ευρωπαϊκά αεροδρόμια μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν ετέθη όμως χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί η μηδενική εκπομπή των ρύπων αυτών, κυρίως με τη μείωση των επίγειων μεταφορών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων. Το σχέδιο για την Αεροπορική Διαπίστευση Άνθρακα καλύπτει περίπου το 26% της κίνησης επιβατών στην Ευρώπη και περιλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου, μεταξύ των οποίων τους αερολιμένες Ορλί και Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, το Σίπχολ του Άμστερνταμ, το Μαλπένσα του Μιλάνου, της Φραγκφούρτης και του Δουβλίνου. Άλλα αεροδρόμια όπως το Χίθροου του Λονδίνου δεν πήραν μέρος στην πρωτοβουλία.

Βάσει του σχεδίου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις την ώρα που παρατηρείται μεγάλη μείωση στην αεροπορική κίνηση λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των επιβατών που θα μετακινηθούν αεροπορικώς το 2009 πρόκειται να μειωθεί κατά 8%, ενώ η μείωση στη διακίνηση εμπορευμάτων θα φθάσει το 16%. «Το γεγονός ότι προχωρούμε σε αυτές τις κινήσεις εν μέσω μιας από τις χειρότερες κρίσεις δείχνει πόσο σοβαρά παίρνουμε το θέμα των κλιματικών αλλαγών», δήλωσε ο Γιάννης Παράσχης, γενικός διευθυντής του ελληνικού αεροδρομίου.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 17/06/2009)