Μέλος του ΟΠΕΚ θα πρέπει να γίνει η Ρωσία, υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στο διεθνές «καρτέλ» του πετρελαίου να ελέγχει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής αργού και να καθορίζει τις τιμές

Μέλος του ΟΠΕΚ θα πρέπει να γίνει η Ρωσία, υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στο διεθνές «καρτέλ» του πετρελαίου να ελέγχει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής αργού και να καθορίζει τις τιμές.

Ο αντιπρόεδρος της LUKOIL, Λονίντ Φένταν έκανε τα παραπάνω σχόλια σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant. Σημειώνεται ότι το «φλερτ» της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ έχει τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό.

"Εάν η Ρωσία γινόταν μέλος του ΟΠΕΚ, πράγμα που δεν συνέβη, θα μπορούσαμε να καθορίζουμε τις ακριβείς τιμές. Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ότι η τιμή του αργού αύριο θα ήταν στα 100 δολ. το βαρέλι. Δυστυχώς οι πολιτικοί ηγέτες της Ρωσίας δεν ακολούθησαν αυτό τον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φένταν.

Ερωτώμενος για τον περιορισμό της επιρροής των σπεκουλαδόρων στην αγορά, ο αντιπρόεδρος της LUKOIL τόνισε ότι εάν η Ρωσία ήταν μέλος του ΟΠΕΚ, ο οργανισμός θα είχε τον έλεγχο του 51% της παγκόσμιας παραγωγής και θα μπορούσε να αποφύγει τη φημολογία, επειδή οι τιμές θα μπορούσαν να καθοριστούν με αποφάσεις.

Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, και το «ειδύλλιό» της με τον ΟΠΕΚ πάγωσε νωρίτερα φέτος μετά την άρνησή της να ακολουθήσει οδηγίες του καρτέλ για μείωση της παραγωγής της, όπως έκαναν τα μέλη του οργανισμού.

(από www.kathimerini.gr, 17/06/2009)