Ανεβάζει τους τόνους σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της, ζήτησε 230 εκατομμύρια δολάρια για την διευθέτηση οικονομικών διαφορών από την εταιρεία Beltransgaz, η οποία εκμεταλλεύεται τους αγωγούς φυσικού αερίου της Λευκορωσίας
Ανεβάζει τους τόνους σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της, ζήτησε 230 εκατομμύρια δολάρια για την διευθέτηση οικονομικών διαφορών από την εταιρεία Beltransgaz, η οποία εκμεταλλεύεται τους αγωγούς φυσικού αερίου της Λευκορωσίας.

«Η Gazprom απέστειλε ένα γράμμα στην Beltransgaz ζητώντας της να καταβάλει τα ποσά που έχει καθυστερήσει για την προμήθεια αερίου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντένις Ιγκνάτιεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλέστηκε πληροφορίες του Ρώσου πρέσβη στην Λευκορωσία, το Μινσκ πρέπει να καταβάλει το απαιτούμενο ποσό μέχρι τις 23 Ιουνίου, κάτι το οποίο δεν επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom.

Περίπου το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου εξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στην Πολωνία, την Γερμανία και την Λιθουανία μέσω της Λευκορωσίας, ενώ το υπόλοιπο περνά μέσω της Ουκρανίας.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μινσκ και την Μόσχα είναι ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως λόγω εμπορικών διαφωνιών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και για την προθυμία της Λευκορωσίας να προσεγγίσει την Ευρώπη.

(από www.kathimerini.gr, 17/06/2009)