Η Κλιματική Αλλαγή στην Πρώτη Θέση της Ατζέντας του Νέου Ευρωκοινοβουλίου

Η Κλιματική Αλλαγή στην Πρώτη Θέση της Ατζέντας του Νέου Ευρωκοινοβουλίου
της Μαρίνας Κουρμπέλα
Πεμ, 18 Ιουνίου 2009 - 20:00
Το θέματης Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται στην πρώτη σειρά της ατζέντας των θεμάτων, που θα απασχολήσουν τους νέους Ευρωβουλευτές , οι οποίοι αρχίζουν επίσημα την πενταετή θητεία τους στις 14 Ιουλίου 2009 με την πρώτη Συνοδό της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο
Το θέματης Κλιματικής Αλλαγής  βρίσκεται στην πρώτη σειρά της ατζέντας των θεμάτων, που θα απασχολήσουν τους νέους Ευρωβουλευτές , οι οποίοι αρχίζουν επίσημα την πενταετή θητεία τους στις 14 Ιουλίου 2009 με την πρώτη  Συνοδό της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο 

Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής  θα ασχοληθεί : 

Με τις εκπομπές βιομηχανικών εγκαταστάσεων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει , σε πρώτη ανάγνωση, μια σχετική πρόταση οδηγίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης ,που προβλέπει τη χορήγηση ειδικών άδειων  από τις αρχές των κρατών μελών στις βιομηχανίες. Οι άδειες αυτές χορηγούνται  μόνο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η υπό έκδοση  οδηγία αφορά 52.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ΕΕ.

Όταν το Συμβούλιο εγκρίνει την κοινή του θέση, η νομοθετική πρόταση θα επιστρέψει στο ΕΚ στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης.

Με τη Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα εξετάσει, σε δεύτερη ανάγνωση, μέτρα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νέων αλλά και των ήδη υφιστάμενων κτηρίων. Σε  πρώτη ανάγνωση, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τα νέα κτήρια να παράγουν από το 2019 τόση ενέργεια όση καταναλώνουν  

Με την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας των εκπομπών και επιμερισμού των προσπαθειών: Με νέους και πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών (για κάθε κράτος μέλος και κάθε τομέα), υπό τη προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για τη συνθήκη που θα διαδεχθεί αυτή του Κιότο από το 2012 και μετά.

Με την προστασία του εδάφους: Έχει εγκριθεί, σε πρώτη ανάγνωση από την Ευρωβουλή  σχέδιο οδηγίας, η οποία  θεσπίζει ένα νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του εδάφους. Σκοπός της υπό έκδοση οδηγίας είναι να σταματήσει ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για το έδαφος σε επιμέρους νομοθετικά κείμενα (απόβλητα, φυτοφάρμακα, προστασία της φύσης). Το ΕΚ αναμένει την κοινή θέση του Συμβουλίου για να εξετάσει τη νομοθετική πρόταση σε δεύτερη ανάγνωση.