Χλιαρή υποδοχή επιφύλαξαν χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες στις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει με κοινές δράσεις η ΕΕ το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, θωρακίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Κ. Καραμανλής, με τη συμπαράσταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ ΜανουέλΜπαρόζο, επέβαλε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και το ζήτημα αυτό αλλά, με εξαίρεση τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όλοι οι άλλοι παρέμειναν αδιάφοροι και δεν έδειξαν διατεθειμένοι να διοργανώσουν άμεσες δράσεις για την ανακοπή του κύματος των λαθρομεταναστών που ολοένα φουσκώνει
Χλιαρή υποδοχή επιφύλαξαν χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες στις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει με κοινές δράσεις η ΕΕ το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, θωρακίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Κ. Καραμανλής, με τη συμπαράσταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ ΜανουέλΜπαρόζο, επέβαλε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και το ζήτημα αυτό αλλά, με εξαίρεση τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όλοι οι άλλοι παρέμειναν αδιάφοροι και δεν έδειξαν διατεθειμένοι να διοργανώσουν άμεσες δράσεις για την ανακοπή του κύματος των λαθρομεταναστών που ολοένα φουσκώνει.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, και κυρίως εκείνοι των ισχυρών και των βόρειων κρατών-μελών, δεν έδειξαν πρόθυμοι να εγκρίνουν επιπλέον κονδύλια σε περίοδο κρίσης για πιο άμεσες δράσεις και πολιτικές, προτιμώντας να ρίξουν το βάρος της προσοχής τους στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που έπρεπε να σχεδιαστούν για να επανεκλεγεί ο κ. Μπαρόζο στην ηγεσία της Επιτροπής.

Το ίδιο θέμα μονοπώλησε και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην οποία συμμετείχε ο κ. Καραμανλής, χωρίς όμως να κατορθώσει να προκαλέσει ευρεία συζήτηση για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Οπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, τους ηγέτες απασχόλησε ιδιαίτερα η διεθνής οικονομική κρίση και κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επισήμανε:

«Χρειάζονται κοινές άμεσες δράσεις για την αντιμετώπισή του. Αλλωστε είναι ένα θέμα κοινό,ευρωπαϊκών διαστάσεων, που δεν αφορά μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα και που σε τελικήανάλυση σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος».

O κ. Καραμανλής ζήτησε χθες το βράδυ τον λόγο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο κείμενο, όμως, των συμπερασμάτων που θα επικυρωθούν σήμερα από τους ευρωπαίους ηγέτες συμπεριλήφθηκαν μόνο γενικές αναφορές, χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους πίεση προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής, όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής πρότεινε επίσης να υπάρξουν επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση άμεσων δράσεων, αλλά και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Ασυλο. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη πρότασή του για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων της FRΟΝΤΕΧ στην περιοχή, περιλαμβανομένης της σύστασης ενός τοπικού παραρτήματος για το Αιγαίο, μετατρέποντας στην πραγματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας σε ευρωπαϊκά σύνορα.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 19/06/2009)