Εν όψει της νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαίκη Επιτροπή σε σημερινή ανακοινωσή της επισημαίνεις είναι φυσικό να εστιαστεί στην κλιματική αλλαγή το συνέδριο της για την Πράσινη Εβδομάδα 2009 που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο κτήριο Charlemagne
Εν όψει της νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαίκη Επιτροπή σε σημερινή ανακοινωσή της επισημαίνεις είναι φυσικό να εστιαστεί στην κλιματική αλλαγή το συνέδριο της για την Πράσινη Εβδομάδα 2009 που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο κτήριο Charlemagne. Με το σύνθημα «δράση και προσαρμογή», η Πράσινη Εβδομάδα – το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο με θέμα την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική – θα εξετάσει τις πολύπλευρες προκλήσεις που συνεπάγονται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε παγκόσμιο επίπεδο, και η προσαρμογή στην ήδη συντελούμενη κλιματική αλλαγή. Σε οκτώ συνεδρίες θα επιχειρηθεί επίσης να διαμορφωθεί με χρονικό ορίζονται το 2050 μια ρεαλιστική προοπτική για έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην τριήμερη εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν άνω των 4.000 ατόμων από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου. Στην καταληκτική συνεδρία της 26ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στις προοπτικές για τη συμφωνία της Κοπεγχάγης.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας δήλωσε σχετικά: «Με την επικείμενη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, το 2009 θα μπορούσε να αποτελέσει ιστορική καμπή στον αγώνα για να μην αποκτήσει η κλιματική αλλαγή επικίνδυνη διάσταση και να μην αποτελέσει αιτία μιζέριας για μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Το περιεκτικό πρόγραμμα της Πράσινης Εβδομάδας θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν γνώσεις για ένα ευρύ φάσμα πτυχών της κλιματικής αλλαγής, προκλήσεις που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί ιθύνοντες, οι οικονομικοί φορείς και η κοινωνία εν γένει.» 

Τριάντα εξι συνεδρίες για τέσσερα θεματικά πεδία

Στον ένατό του χρόνο, το συνέδριο της Πράσινης Εβδομάδας, με την έκθεση που το συνοδεύει, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα μείζον ετήσιο φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής πείρας, εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι πτυχές της κλιματικής αλλαγής που εξετάζονται στην Πράσινη Εβδομάδα 2009 εντάσσονται σε τέσσερις ενότητες: Οι πολιτικές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή· η διεθνής διάσταση· ζώντας με την κλιματική αλλαγή· και «το όραμα για το 2050: μια κοινωνία χωρίς διοξείδιο του άνθρακα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 36 συνεδρίες, ορισμένες από τις οποίες διοργανώνονται σε συνεργασία με την ομάδα προβληματισμού (think-tank) των Βρυξελλών «Φίλοι της Ευρώπης» (FriendsofEurope), όπως επίσης έναν μικρό αριθμό παράλληλων συνεδριών.

Το ευρύ φάσμα των ζητημάτων που θα καλυφθούν περιλαμβάνει την εφαρμογή της δέσμης μέτρων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τον τρόπο προσαρμογής της βιοποικιλότητας στην κλιματική αλλαγή, το «πρασίνισμα» της οικονομίας, τα προβλήματα της γεωργίας, τη διάσταση της διεθνούς ασφάλειας και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο επίτροπος Δήμας θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρία υψηλού επιπέδου, καθώς και στην καταληκτική συνεδρία, εστιαζόμενος στην «πορεία προς την Κοπεγχάγη». Πέραν του προέδρου Barroso, οι άλλοι ομιλητές της καταληκτικής συνεδρίας είναι ο υπουργός περιβάλλοντος της Σουηδίας Andreas Carlgren και ο καθηγητής Wang Yi της κινεζικής ακαδημίας των επιστημών. 

Μεταξύ των άλλων ομιλητών στην Πράσινη Εβδομάδα 2009 περιλαμβάνονται οι εξής:

-       Ladislav Miko, υπουργός περιβάλλοντος της Τσεχικής Δημοκρατίας
-       ΑΕ Roy Mickey Joy, πρέσβης του Βανουάτου
-       ΑΕ Joy Grant, πρέσβης του Μπελίζε   
-       Festus Mogae, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
-       Καθηγητής Jean-PascalvanYpersele, αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ
-       TonyLong, διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF
-       Steve Fludder, αντιπρόεδροςτου GE Ecomagination
-       JeffMcNeely, επιστημονικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης
-       Ray Hammond, συγγραφέας και μελλοντολόγος

Όλες οι συνεδρίες θα καλύπτονται με απευθείας σύνδεση με τον δικτυακό τόπο της Πράσινης Εβδομάδας:

Βραβεία LIFE και βραδινές εκδηλώσεις

Στις 24 Ιουνίου, από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση και η απονομή των βραβείων των πέντε καλύτερων («Bes tof the Best») έργων LIFE-Περιβάλλον για το 2008-2009 και των πέντε καλύτερων έργων LIFE-Φύση για το 2007-2008. Τα έργα LIFE-Περιβάλλον που θα βραβευθούν προέρχονται από τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία (2) και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα δε έργα LIFE-Φύση από την Ισπανία, τη Φιλανδία (2), την Ουγγαρία και την Ελλάδα.