Η αλλαγή του κλίματος και η αειφόρος ανάπτυξη, με την προοπτική της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ήταν από τα βασικότερα θέματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ), που έγινε στις 18 και 19 Ιουνίου 2009, στις Βρυξέλλες
Η αλλαγή του κλίματος και η αειφόρος ανάπτυξη, με την προοπτική της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ήταν από τα βασικότερα θέματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ), που έγινε στις 18 και 19 Ιουνίου 2009, στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία κάνουν εκτενή αναφορά στο θέμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν τη σταθερή θέση της ΕΕ  για αποφασιστική συμβολή στη λήψη γενναίων αποφάσεων σχετικά με αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο,  κάνουν αναφορά στη φιλόδοξη και νοµικά δεσμευτική υποχρέωση της ΕΕ να μειώσει έως  το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 1990 και στην αναβάθμιση της  δέσµευσή της σε 30%, και μιλούν για τον πρωταρχικό ρόλο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, αλλά και για δημόσια συνεισφορά.

Διευκρινίζουν, ότι όλες οι χώρες, πλην των ελάχιστα αναπτυγμένων, θα πρέπει να συμβάλουν χρηματοδοτικά στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίµατος στις αναπτυσσόμενες χώρες, µε βάση µία παγκόσμια, συνεκτική και εξειδικευμένη κλείδα κατανοµής και καλούν τη Σουηδική Προεδρία,  της ΕΕ, που διαδέχεται την Τσέχικη την πρώτη Ιουλίου, να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλή προετοιμασία της Ένωσης, στην πορεία προς την Κοπεγχάγη. 

Μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τις αποφάσεις που έλαβαν στην Σύνοδο της 18ης και 19ης Ιουνίου οι 27αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφέρει στα Συμπεράσματά του τα ακόλουθα:  

Κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας: Έχει έρθει πλέον ο καιρός για τη διεθνή κοινότητα να λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις γιατον περιορισµό της αύξησης της θεοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από 2°C. Μιασυνεκτική αντίδραση στις προκλήσεις στη συνδυασμένη πρόκληση της αλλαγής του κλίµατοςκαι της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης θα ανοίξει νέες ευκαιρίες και θα καταστείδυνατή η μετάβαση σε µια ασφαλή και βιώσιµη οικονομία µε χαµηλές εκπομπές άνθρακα, ικανή να παραγάγει ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για άλλη µια φορά όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση µιας φιλόδοξης και συνολικής συµφωνίας κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, και επιδιώκοντάς την, να επιταχύνουν το ρυθµό των διαπραγματεύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει το σηµαντικό ρόλο των διεθνών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου στην προώθηση των συζητήσεων και ευελπιστεί ότι το επερχόμενο Φόρουµ των Μεγαλύτερων Οικονομιών και οι σύνοδοι της G8 θα συμβάλουν θετικά στη διαδικασία της Σύµβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίµατος.

Ο ρόλος της ΕΕ: Για να συντελέσει στη διαμόρφωση της οικουμενικής αυτής διαδικασίας, η ΕΕ ενίσχυσε τον διµερή διάλογο για την αλλαγή του κλίµατος µε τους κύριους διεθνείς εταίρους της, και στις πρόσφατες συνόδους κορυφής µε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, και τη Ρωσία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιµη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η ίδια έχει αναλάβει τη φιλόδοξη και νοµικά δεσμευτική υποχρέωση να µειώσει έως το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 1990. Εάν οι λοιπές αναπτυγμένες χώρες δεσμευτούν για ανάλογες µμειώσεις εκπομπών, και εάν οι αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλουν επαρκώς, σύµφωνα µε τις ευθύνες και τις αντίστοιχες δυνατότητές τους, η Ένωση δεσμεύεται, σύµφωνα προς τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, να αναβαθµίσει τη δέσµευσή της σε 30% 

Χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος: Όλες οι χώρες, πλην των ελάχιστα αναπτυγμένων, θα πρέπει να συμβάλουν χρηματοδοτικά στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίµατος στις αναπτυσσόμενες χώρες, µε βάση µία παγκόσμια, συνεκτική και εξειδικευμένη κλείδα κατανοµής. 

Ένα από τα κύρια στοιχεία των προπαρασκευαστικών εργασιών του Συμβουλίου έως σήµερα είναι ότι οι βασικές αρχές της συνεισφοράς θα πρέπει να είναι η δυνατότητα καταβολής χρηµάτων και η ευθύνη για τις εκπομπές (Με την επιφύλαξη της εσωτερικής κατανοµής βαρών της ΕΕ, η οποία θα καθορισθεί εν ευθέτω χρόνω και πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης). 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το μέγεθος της απαιτούμενης προσπάθειας και, ενώ τονίζει τον πρωταρχικό ρόλο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, θα συνεισφέρει κατά το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή δηµόσια στήριξη των δράσεων περιορισμού και προσαρμογής, ειδικότερα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. 

Οι χρηματοδοτικοί µηχανισµοί θα πρέπει να βασίζονται, στο μέτρο του δυνατού, στα υφιστάμενα - και εν ανάγκη αναµορφωµένα - µέσα και θεσµικά όργανα. Θα πρέπει να εξασφαλισθούν αποτελεσματικοί, αποδοτικοί και ισόνοµοι χρηματοδοτικοί µηχανισµοί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δέχεται µε ικανοποίηση την πρόθεση της επόμενης Προεδρίας να εκπονήσει σε συνεργασία µε την Επιτροπή πρόγραµµα εργασιών το οποίο θα διασφαλίσει  αρκετό χρόνο για την εσωτερική διαδικασία συντονισµού  και λήψης αποφάσεων της ΕΕ πριν από σηµαντικές διεθνείς διοργανώσεις, και το οποίο θα προετοιμάσει τη Διάσκεψη που θα διεξαχθεί τον Δεκέµβριο στην Κοπεγχάγη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σχετικές προτάσεις, και για το χρηματοδοτικό, το ταχύτερο δυνατόν και δηλώνει πρόθυµο, µε τηνεπιφύλαξη των εξελίξεων των διεθνών διαπραγματεύσεων, να λάβει τις δέουσες αποφάσειςεπί όλων των χρηματοδοτικών θεµάτων κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου 2009

Αειφόρος ανάπτυξη: Η αειφόρος ανάπτυξη παραψένει θεμελιώδης στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσλαμβάνει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να εξετάσει την έκθεση της πορείας των εργασιών της Επιτροπής για την εφαρμογή της Στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη, µε στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο συµφωνία για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.