ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση ότι κυβερνήσεις που έχουν δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση δεν έχουν περιθώρια να αυξήσουν άλλο το δημόσιο χρέος τους, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με υπέρογκο δημόσιο χρέος και παρότι ο αυξημένος δανεισμός της δεν οφείλεται στην κρίση, θα υποστεί τις συνέπειες της αυστηρής πολιτικής της ΕΚΤ
ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση ότι κυβερνήσεις που έχουν δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση δεν έχουν περιθώρια να αυξήσουν άλλο το δημόσιο χρέος τους, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με υπέρογκο δημόσιο χρέος και παρότι ο αυξημένος δανεισμός της δεν οφείλεται στην κρίση, θα υποστεί τις συνέπειες της αυστηρής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Έρχεται μια στιγμή που δεν μπορεί (μια χώρα) να δαπανά άλλα χρήματα και δεν μπορεί να συγκεντρώσει άλλο χρέος. Νομίζω ότι φτάσαμε στη στιγμή αυτή», είπε ο κ. Τρισέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Εurope 1. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι η ένεση ρευστότητας στις αγορές από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων ήταν η σωστή απάντηση για την τόνωση της οικονομίας, αλλά προσέθεσε ότι τα μέτρα αυτά είναι αρκετά και δεν χρειάζονται άλλα. Εκτιμά ότι τυχόν νέα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας από τις ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές.

Επίσης ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να θέσουν ξανά υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά τους το συντομότερο δυνατό κάνοντας ουσιαστικά λόγο για μείωση των ελλειμμάτων. Ο κ. Τρισέ προσπάθησε ακόμη να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2010.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 22/06/2009)