Νέο βήμα έκανε σήμερα η GDF Suez στη διαδικασία μετατροπής παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πολωνία, ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή, στο Ρότερνταμ, ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με συνδυασμένη καύση βιομάζας και άνθρακα
Νέο βήμα έκανε σήμερα η GDF Suez στη διαδικασία μετατροπής παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πολωνία, ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή, στο Ρότερνταμ, ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με συνδυασμένη καύση βιομάζας και άνθρακα.

Η μονάδα, ισχύος 800 μεγαβάτ, θα κατασκευαστεί από την Electrabel, τη βελγική θυγατρική της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας κοινής ωφελείας, στο Μαασφλάκτε στο Ρότερνταμ. Θα λειτουργεί κατά 50% με καύση βιομάζας και κατά 50% με καύση άνθρακα και η ενεργειακή αποδοτικότητά της θα ανέρχεται στο 46% σε σύγκριση με αποδοτικότητα 36% των μονάδων που θα αντικαταστήσει, όπως προσδιορίζεται στην ανακοίνωση της GDF Suez.

«Η νέα εγκατάσταση θα μειώσει κατά 25% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP εκπρόσωπος της Electrabel.

Η βελγική θυγατρική του γαλλικού ομίλου έχει παραγωγική δυναμικότητα 4.700 μεγαβάτ στην Ολλανδία, όπου απασχολεί 11.000 εργαζομένους με κύκλο εργασιών περίπου 5 δισ. ευρώ το 2008.

(από www.kathimerini.gr, 22/06/2009)