Ν. Ρουμπινί: Η Άνοδος των Τιμών Πετρελαίου και των Επιτοκίων Απειλούν την Ανάκαμψη

Ν. Ρουμπινί: Η Άνοδος των Τιμών Πετρελαίου και των Επιτοκίων Απειλούν την Ανάκαμψη
energia.gr
Τρι, 23 Ιουνίου 2009 - 09:09
Η τιμή του πετρελαίου, η οποία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, που έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά, ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις σε μία ανάκαμψη που μόλις ανθίζει, προειδοποίησε ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. «Βλέπω ακόμα και τον κίνδυνο μιας ύφεσης με διπλό πυθμένα... προς τα τέλη του 2010», δήλωσε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC Monday
Η τιμή του πετρελαίου, η οποία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, που έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά, ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις σε μία ανάκαμψη που μόλις ανθίζει, προειδοποίησε ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

«Βλέπω ακόμα και τον κίνδυνο μιας ύφεσης με διπλό πυθμένα... προς τα τέλη του 2010», δήλωσε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC Monday.

«Η τιμή του πετρελαίου θα είναι πλησιέστερα στα 100 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη της φετινής χρονιάς, αυτό μπορεί να αποδειχθεί σοκ για την οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Ρουμπινί, προσθέτοντας ότι οι άλλοι κίνδυνοι προέρχονται από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Ο διάσημος οικονομολόγος εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες, το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αγγίξει το 11% στις ΗΠΑ και να πλησιάσει το 10% στην Ευρώπη. Προβλέπει, επίσης, ότι «θα υπάρξει σημαντική διόρθωση της αγοράς» το επόμενο διάστημα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία θα επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, στην Ευρώπη, οι κίνδυνοι προέρχονται τόσο από την εξασθενημένη οικονομία όσο και από την έκθεση στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Δυτικής Ευρώπης. Όπως επεσήμανε, ωστόσο, ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπερβολικός προστατευτισμός θα είναι επικίνδυνος. Στην Ευρώπη, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να καταρρεύσει η ενιαία αγορά λόγω του προστατευτισμού, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.