Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες Εκσυγχρονισμού του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Maritza East II

Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες Εκσυγχρονισμού του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Maritza East II
energia.gr
Τρι, 23 Ιουνίου 2009 - 10:10
Τη σημασία του έργου εκσυγχρονισμού του θερμοηλεκτρικού σταθμού Maritza East II καθώς και της εγκατάστασης συστημάτων αποθείωσης απαερίων (FGD) στις μονάδες παραγωγής ενέργειας 1 και 4 του εν λόγω σταθμού, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη των εργασιών του έργου
Τη σημασία του έργου εκσυγχρονισμού του θερμοηλεκτρικού σταθμού Maritza East II καθώς και της εγκατάστασης συστημάτων αποθείωσης απαερίων (FGD) στις μονάδες παραγωγής ενέργειας 1 και 4 του εν λόγω σταθμού, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη των εργασιών του έργου.

Το έργο, κόστους 226 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε με δάνειο 191 εκατ. ευρώ από την Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας και με δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την Bulbank. 

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πέντε μήνες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Σύμφωνα με τον Στανίσεφ, το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος, την περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αρκετά δισ. ευρώ επενδύθηκαν στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια και τόνισε πως από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό προέρχεται το 18% του συνόλου της ενέργειας που παράγεται στη Βουλγαρία. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε από 3% έως 5% και οι εξαγωγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 13%, η ενεργειακή βιομηχανία της Βουλγαρίας δεν αντιμετωπίζει κρίση.