Το Ιράκ θα πρέπει να απονείμει συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών σε κοιτάσματα πετρελαίου σε ξένες εταιρείες, παρά τη διαφωνία των νομοθετών όσον αφορά στους όρους των συμβάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, AvadAl-Samarraie. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο γύροι προσφορών για δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου
Το Ιράκ θα πρέπει να απονείμει συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών σε κοιτάσματα πετρελαίου σε ξένες εταιρείες, παρά τη διαφωνία των νομοθετών όσον αφορά στους όρους των συμβάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Avad Al-Samarraie. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο γύροι προσφορών για δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μιλώντας, την Τρίτη, σε δημοσιογράφους στο Κάιρο, ο Al-Samarraie τόνισε ότι οι συμφωνίες συνεργασίας θα πρέπει να απονεμηθούν για τα κοιτάσματα εκείνα που χρειάζονται ανάπτυξη. Ερωτηθείς, εξάλλου, αν θα αναβληθεί η παραχώρηση των αδειών μέχρις ότου λυθεί η διαμάχη, απάντησε: «Όχι». 

«Χρειάζεται να αναπτυχθούν τα υφιστάμενα κοιτάσματα, μέσω προσπαθειών από το Ιράκ, αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνογνωσία των ξένων μέσω των συμβολαίων παροχής υπηρεσιών», ανέφερε, προσθέτοντας πως όσον αφορά στα άλλα κοιτάσματα, το Ιράκ δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτά για οικονομικούς λόγους.

Η ιρακινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού NuriAl-Maliki, έχει επιβεβαιώσει τα σχέδιά της να απονείμει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών σε κοιτάσματα πετρελαίου αργότερα αυτόν το μήνα, εν μέσω αντιδράσεων από νομοθέτες όσον αφορά στους όρους των συμβολαίων.

Η χώρα θα απονείμει τα πρώτα συμβόλαια για έξι κοιτάσματα πετρελαίου και δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στις 29 και 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Alial-Dabbagh.