Υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ενέργεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

Υπέρ μιας Ευρωπαϊκής  Πολιτικής για την Ενέργεια  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
της Μαρίνας Κουρμπέλα
Τετ, 24 Ιουνίου 2009 - 10:14
Συνεδριάζει στην Αθήνα από τις 29 Ιουνίου 2009 έως τις 2 Ιουλίου η κοινό -βουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), η οποία θα συζητήσει τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, και στα οποία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η λαθρομετανάστευση, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή
Συνεδριάζει στην Αθήνα από τις 29 Ιουνίου 2009 έως τις 2 Ιουλίου η κοινό -βουλευτική ομάδα του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), η οποία θα συζητήσει τα μεγάλα  θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη  νέα κοινοβουλευτική περίοδο, και στα οποία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η  οικονομική κρίση, η λαθρομετανάστευση, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, και οι σχέσεις  του Ευρωκοινοβουλίου με τα Εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης αυτής αναμένονται τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009, στην Ελλάδα οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Hans-Gert POETTERING, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel BARROSO, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας Jacques BARROT, ο Επίτροπος αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος ΔΗΜΑΣ, η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων ΕνημέρωσηςViviane REDING, όπως και πολλοί Ευρωβουλευτές, αλλά άλλοι  πολιτικοί από χώρες της ΕΕ.

Τις εργασίες της Συνεδρίασης θα ανοίξει με ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το απόγευμα της Δευτέρας, 29 Ιουνίου , μετά από χαιρετισμό που θα απευθύνουν στους Σύνεδρους ο  Joseph DAUL, ευρωβουλευτή, Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ευρωβουλευτής, απερχόμενος επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.   

ΕΛΚ και Ενέργεια

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που με  τις πρόσφατες εκλογές καταλαμβάνει 264 έδρες  (ποσοστό 35,9 %) και διατηρεί τη θέση της ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας και εντάσσει τόν τομέα αυτόν στις προτεραιότητες της.

Σε σχετικό κείμενό της η Ομάδα του ΕΛΚ  αναφέρεται στις δραστηριότητες, που ανέπτυξε τελευταία στον τομέα αυτόν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου, στις θέσεις της στα ενεργειακά θέματα και μεταξύ άλλων αναφέρει:  

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρές ενεργειακές προκλήσεις όσον αφορά την αειφορία, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την εξάρτηση από τις εισαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρώπης. Η Ομάδα ΕΛΚ-ΕΔ πιστεύει ότι η χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια αποτελεί την πιο αποτελεσματική απάντηση στις εν προκλήσεις αυτές, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα όλα τα κράτη μέλη.

Καθώς η ενέργεια είναι πανταχού παρούσα στη ζωή μας, τόσο των πελατών όσο και των επιχειρήσεων, η ΕΛΚ προασπίζεται τρεις βασικές αρχές: 

-την ανταγωνιστικότητα, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ευρωπαϊκού δικτύου ενέργειας, μέσω της δημιουργίας μιας πραγματικά ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας

-την αειφορία, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης

-την ασφάλεια του εφοδιασμού, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας στην ΕΕ μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο.  

Στηρίζοντας την «τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια», η Ομάδα ΕΛΚ-ΕΔ διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ελευθέρωσης των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη, μια πολιτική προτεραιότητα της Ομάδας  για την οικοδόμηση πιο ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών με περισσότερα οφέλη για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Σε μια σειρά βασικών εκθέσεων που συνέταξαν βουλευτές της Ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ (ο κ. Vidal-Quadras και ο κ. Chichester), η Ομάδα εργάστηκε  για να προωθήσει τους στόχους για έναν πιο ασφαλή, ανταγωνιστικό και αειφόρο ενεργειακό εφοδιασμό.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος της  στη στήριξη της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ( ΕΔΔΣΜ) , με σκοπό την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας και τη βελτίωση του συντονισμού των επενδύσεων στις ενεργειακές υποδομές. Ως πολέμια της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, εξασφάλισε ότι οι μη κοινοτικές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ίδιες απαιτήσεις αποσύνδεσης των ιδιοκτησιακών σχέσεων που ισχύουν και για τις κοινοτικές εταιρείες. Επιπλέον, ενισχύοντας αυτή τη ρήτρα για τις τρίτες χώρες, η Ομάδα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός εξισορροπητικού συμβιβασμού που δεν περιορίζει τις ξένες επενδύσεις στις δραστηριότητες παραγωγής ή εφοδιασμού.

Αειφορία με ισχυρότερη πολιτική για την ενεργειακή απόδοση και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ενεργειακή απόδοση: Αναγνωρίζει ότι η ενεργειακή απόδοση είναι ένα πολύτιμο μέσο για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, για τη διασφάλιση επαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού και για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Η Ομάδα δρα με γνώμονα τη δέσμευσή της αυτή, προκειμένου να στηρίξει το σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα οικονομικά αποδοτικών μέτρων για την ενεργειακή απόδοση, που πρέπει να εφαρμοστούν την επόμενη εξαετία.

Στο πλαίσιο αυτό προώθησε με επιτυχία τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων  ενερ- γειακής απόδοσης για ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις οικιακές συσκευές (ψυγεία, λαμπτήρες, κλιματιστικά) έως τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τα κτίρια, την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές. Κατέκρινε την κακή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση και προώθησε με επιτυχία την κατάλληλη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση για τις επιχειρήσεις.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος.

Η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την αλλαγή του κλίματος, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας τον Σεπτέμβριο του 2008. Η οδηγία θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέτει έναν δεσμευτικό στόχο για αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% επί του συνόλου της κατανάλωσης ενέργειας στην Κοινότητα έως το 2020 και καθορίζει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για κάθε κράτος μέλος. Επιπλέον, ορίζει έναν δεσμευτικό στόχο για αύξηση στο 10% του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον τομέα των μεταφορών σε κάθεκράτος μέλος έως το 2020, ορίζει κανόνες που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες, τις συνδέσεις στο δίκτυο ηλεκτρισμού, τις εγγυήσεις προέλευσης και τα συστήματα στήριξης για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και καθορίζει κριτήρια περιβαλλοντικής αειφορίας για τα βιοκαύσιμα.

Η Ομάδα εργάστηκε σκληρά και με επιτυχία για να διατηρηθεί ο δεσμευτικός στόχος του 10% για την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές.

Ορυκτά καύσιμα: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομία της ΕΕ θα εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα ως βασική πηγή ενέργειας και μετά το 2030. Για τον λόγο αυτόν, πέρα από την προώθηση μιας ευρωπαϊκής οικονομίας με χαμηλή κατανάλωση άνθρακα, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης των μελλοντικών πετρελαϊκών προκλήσεων.

Το 2008 και το 2009 έχουν καταγραφεί πρωτοφανείς διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τόσο μεγάλη διακύμανση των τιμών, η Ομάδα προώθησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου. Ως βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά, η Ομάδα κατέστησε σαφές ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν σαφή δεδομένα για τα υφιστάμενα αποθέματα πετρελαίου, καθώς και για τα κοιτάσματα και τους πόρους. Στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περαιτέρω μέτρα πολιτικής (δηλαδή μέσω της μείωσης των κερδοσκοπικών στοιχείων) για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά και της ασφάλειας των επενδύσεων. Υπενθύμισε, επίσης το γεγονός ότι η σημερινήφθίνουσα πορεία της ικανότητας διύλισης στην Ευρώπη πλήττει την ενεργειακή ασφάλεια και κάλεσε τα κράτη μέλη να επενδύσουν στην επέκταση των ικανοτήτων.

Πυρηνική ενέργεια: Πιστεύει σθεναρά ότι το ενεργειακό μείγμα πρέπει να αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε κράτος μέλος. Για τον λόγο αυτόν, η πυρηνική ενέργεια πρέπει να θεωρείται βάσιμη επιλογή. Ζητεί την ανάπτυξη νέων, πιο αποδοτικών και λιγότερο δαπανηρών σχεδίων αντιδραστήρων, μέσω της ενίσχυσης της έρευνας σε σχέση τόσο με τους αντιδραστήρες σχάσης όσο και με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο εχει αναλάβει στην προώθηση των ίδιων υψηλών προτύπων πυρηνικής ασφάλειας για όλα τα κράτη μέλη και στην αυστηρή τήρηση από τα κράτη μέλη των δεσμεύσεων τους για το κλείσιμο των παλαιών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.

Διασφάλιση μεγαλύτερης ασφάλειας του εφοδιασμού: Επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τα ευάλωτα σημεία της ΕΕ όσον αφορά τις εισαγωγές, τα ελλείμματα εφοδιασμού, τις ενεργειακές κρίσεις και την αβεβαιότητα του εφοδιασμού στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει την έγκριση και εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίζουν πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των διαδρομών μεταφοράς.

Συμπερασματικά,  ζητεί: περισσότερες επενδύσεις στην Ε&Α για καθαρές τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η ενέργεια από το υδρογόνο και τη μεθανόλη, τα βιοκαύσιμα, το βιοαέριο και η βιομάζα, που θα μας επιτρέψουν να στηριχθούμε στις τοπικές πηγές ενέργειας κατά τρόπο αειφόρο

-περισσότερη έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως είναι η πυρηνική ενέργεια από μέρους των κρατών εκείνων που την προτιμούν, τη χρήση καθαρής τεχνολογίας κατά τη χρήση ορυκτών καυσίμων και η χρήση ανανεώσιμων αιολικών, θαλάσσιων, ηλιακών και θερμικών πηγών ενέργειας

-εκτεταμένη ανακαίνιση των πόλεων (κτιριακές εγκαταστάσεις, συστήματα τηλεθέρμανσης, δημόσιες μεταφορές)

-ενισχυμένη συνεργασία και διάλογο μεταξύ των κρατών μελών με σκοπό την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων στην τιμή και στην ποσότητα των εισαγόμενων πόρων και στα συνολικά επίπεδα CO2 στην ΕΕ

-φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες και τις εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα ανακαίνισης στον τομέα της οικοδομής και για την αγορά ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων και συσκευών

-παροχή ακριβών πληροφοριών στους χρήστες, ώστε να μπορέσουν να εξορθολογήσουν την κατανάλωση ενέργειας, προωθώντας νέες τεχνολογίες, όπως ειδικότερα τους ευφυείς μετρητές

-συνέχιση της ταχείας ανάπτυξης της συμπαραγωγής στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και ενθάρρυνση άλλων τομέων της βιομηχανίας να ακολουθήσουν αυτή την τακτική

-περαιτέρω τεχνική και κανονιστική εναρμόνιση, με τη διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες, ώστε να εξυπηρετούν πελάτες σε ολόκληρη την Ένωση, να αυξήσουν την ικανότητα διασύνδεσης και να δημιουργήσουν ανταγωνισμό σε απομακρυσμένες και αποκλεισμένες περιοχές

-καθιέρωση κοινωνικών προγραμμάτων για ευάλωτους τομείς της κοινωνίας χωρίς παρεμβάσεις στην αγορά

-προώθηση μιας πραγματικά ολοκληρωμένης και ανοικτής αγοράς, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτύπωσης του κόστους παραγωγής στις τιμές της ενέργειας. Μια αποδοτική αγορά είναι επίσης απαραίτητη για την προώθηση σημαντικών επενδύσεων που χρειάζονται για την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.