Στην εξαγορά της Addax Petroleum, έναντι τιμήματος 8,3 δισ. δολαρίων Καναδά (7,3 δισ. δολάρια), προχωρά η China Petrochemical, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα πετρελαίου που βρίσκονται στην κουρδική περιοχή του Ιράκ και στη δυτική Αφρική
Στην εξαγορά της Addax Petroleum, έναντι τιμήματος 8,3 δισ. δολαρίων Καναδά (7,3 δισ. δολάρια), προχωρά η China Petrochemical, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα πετρελαίου που βρίσκονται στην κουρδική περιοχή του Ιράκ και στη δυτική Αφρική.

Η Sinopec, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η China Petrochemical, θα καταβάλει 52,80 δολάρια Καναδά ανά μετοχή σε μετρητά – ποσό 47% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Addax στις 5 Ιουνίου, μια ημέρα προτού ανακοινωθεί πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών. Με την εξαγορά της Addax, η Sinopec αποκτά 42,5 εκατ. βαρέλια αποδεδειγμένων και πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, όπου η έναρξη των εξαγωγών αυτόν το μήνα πυροδότησε ένα κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η συναλλαγή είναι η δεύτερη αυτόν το μήνα που αφορά σε στοιχεία ενεργητικού, τα οποία βρίσκονται στα κουρδικά εδάφη του Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι η Heritage Oil συμφώνησε να εξαγοράσει την τουρκική Genel Energy International στις 9 Ιουνίου, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη παραγωγό στην περιοχή.

Η Κίνα, η οποία καλύπτει περίπου το ήμισυ των αναγκών της σε πετρέλαιο μέσω εισαγωγών, επιδιώκει να αυξήσει τις επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου στο εξωτερικό, καθώς η «βουτιά» των τιμών πετρελαίου έχει καταστήσει ιδιαίτερα συμφέρουσες τέτοιου είδους εξαγορές.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει δαπανήσει συνολικά 5,4 δισ. δολάρια για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού στον κλάδο του πετρελαίου, στη Σιγκαπούρη, τη Συρία και το Καζακστάν.