Προειδοποίηση της Κομισιόν για Παραπομπή 25 Χωρών της Ε.Ε. για Παραβίαση του Ανταγωνισμού στην Αγορά Ενέργειας

Προειδοποίηση της Κομισιόν για Παραπομπή 25 Χωρών της Ε.Ε. για Παραβίαση του Ανταγωνισμού στην Αγορά Ενέργειας
energia.gr
Πεμ, 25 Ιουνίου 2009 - 18:49
Τις 25 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανόνων ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, γεγονός που προοιωνίζεται πιθανή παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία παραβίασης καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτύχει στο να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας
Τις 25 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανόνων ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, γεγονός που προοιωνίζεται πιθανή παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία παραβίασης καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτύχει στο να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις καθιερώθηκαν σταδιακά μεταξύ του 2004 και του 2007 για να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι χώρες που έλαβαν την προειδοποίηση είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία,
Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σουηδία και Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μοναδικές χώρες που απέφυγαν τη διαδικασία αυτή είναι η Μάλτα και η Κύπρος.
Όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, οι εν λόγω χώρες, αρκετές από τις οποίες είχαν προειδοποιηθεί για παρόμοια ζητήματα και το 2006, θα λάβουν επισήμως επιστολές προειδοποίησης για τη μη συμμόρφωσή τους με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αερίου.