Μέχρι τα μέσα Ιουλίου δεσμεύθηκε η Τουρκία ότι θα υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, μέσω σημερινών δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ε.Ε. κ. Εγκεμέν Μπαγκίς
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου δεσμεύθηκε η Τουρκία ότι θα υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, μέσω σημερινών δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ε.Ε. κ. Εγκεμέν Μπαγκίς.

Όπως δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγκίς μετά τη λήξη των εργασιών συνεδρίου στις Βρυξέλλες, «πιστεύουμε πως η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανά μέχρι τα μέσα Ιουλίου». Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, στην αποκαλούμενη «Σύνοδο Nabucco», η παραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα στην Πράγα, η Τουρκία είχε εκφράσει τη βούληση να υπογράψει τη σχετική διακρατική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ, στην συνέχεια, η ημερομηνία μετατέθηκε για τις αρχές Ιουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το αντικείμενό της θα είναι οι όροι μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Κασπίας, μέσω πέντε χωρών (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία).

Μέσα από αυτήν την επίδειξη επιφυλακτικότητα η Άγκυρας αφενός επιθυμεί να διασφαλίσει την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο και να μην αρκεστεί απλά σε ρόλο διαμετακόμισης και, αφετέρου, απειλεί ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, λόγω της έλλειψης προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.