Την θέσπιση νέου πλαισίου σχετικά με τα όρια των ρύπων που θα έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν η βαριά βιομηχανία και τα εργοστάσια ενέργειας συμφώνησαν εχθές, Πέμπτη, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις, για τις οποίες απαιτείται η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, αφορούν την ποσότητα της σκόνης και των τοξικών αερίων που είναι δυνατό να απελευθερωθούν μέχρι το 2016
Την θέσπιση νέου πλαισίου σχετικά με τα όρια των ρύπων που θα έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν η βαριά βιομηχανία και τα εργοστάσια ενέργειας  συμφώνησαν εχθές, Πέμπτη, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις, για τις οποίες απαιτείται η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου,  αφορούν την ποσότητα της σκόνης και των τοξικών αερίων που είναι δυνατό να απελευθερωθούν μέχρι το 2016.

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών θα επιτευχθεί η περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου σε 50.000 εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη όπου κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των περισσοτέρων βιομηχανικών μονάδων για το φιλτράρισμα των ρύπων τους.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την έγκριση, αλλά και την τελική νομική μορφή της χθεσινής συμφωνίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αναμένεται να ληφθεί στο τέλος του έτους, με διαδικασίες που απαιτούν συναίνεση.

Η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολήθηκε με το ζήτημα σχολίασε την συμφωνία επισημαίνοντας ότι η μείωση των ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική μόλυνση αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση 7 δισεκατομμυρίων από τις κρατικές δαπάνες περίθαλψης καθώς επίσης και στην αποφυγή 13.000 πρόωρων θανάτων ετησίως.

Υποχρεωτικά πρότυπα ασφαλείας συμφώνησαν, εξάλλου, εχθές οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα πυρηνικά εργοστάσια, σε συμμόρφωση προς τις σχετικές ρυθμίσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Άντριου Πίλμπαγκς, δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα παρέχει προστασία για τους εργαζομένους σε πυρηνικά εργοστάσια και για τους πολίτες καθώς και για το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, θα αναγκάσει τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τις εγχώριες ρυθμίσεις τους για τα πυρηνικά.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα καταστήσει αυτές τις αρχές ασφαλείας υποχρεωτικές, διαθέτοντας μάλιστα τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις.