Από την υψηλή τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών ο Καρλ–Χένρικ Σβάνμπεργκ θα μετακινηθεί στα πετρελαιοειδή, εφόσον αποτελεί την τελευταία διοικητική επιλογή της βρετανικής British Ρetroleum. O διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Kαρλ–Χένρικ Σβάνμπεργκ θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΒΡ, Πίτερ Σάδερλαντ. Ο επιτυχημένος Σουηδός θα αναλάβει να ελέγξει τις δαπάνες της βρετανικής εταιρείας, η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τις χαμηλότερες τιμές του μαύρου χρυσού

Από την υψηλή τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών ο Καρλ–Χένρικ Σβάνμπεργκ θα μετακινηθεί στα πετρελαιοειδή, εφόσον αποτελεί την τελευταία διοικητική επιλογή της βρετανικής British Ρetroleum. O διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Kαρλ–Χένρικ Σβάνμπεργκ θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΒΡ, Πίτερ Σάδερλαντ. Ο επιτυχημένος Σουηδός θα αναλάβει να ελέγξει τις δαπάνες της βρετανικής εταιρείας, η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τις χαμηλότερες τιμές του μαύρου χρυσού.

Η επιλογή, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι τυχαία. Ο 57χρονος Καρλ–Χένρικ Σβάνμπεργκ έχει μια συγκεκριμένη φήμη, η οποία τον ακολουθεί. Εχει συνδεθεί με την αναζωογόνηση της Ericsson, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Προηγουμένως, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Assa Bloy, επίσης με τεράστια επιτυχία. Η εν λόγω επιχείρηση, η μεγαλύτερη διεθνώς στην κατασκευή κλειδαριών, προέβη επί των ημερών του σε 45 εξαγορές και επταπλασίασε την αύξηση των πωλήσεών της.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΒΡ, Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος από το 1997 ασκεί τα καθήκοντα αυτά, επρόκειτο να αποσυρθεί το Μάρτιο. Δεδομένης όμως της κρίσης, είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει έως τον Απρίλιο, γιατί οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δυσχέραιναν την εξεύρεση του αντικαταστάτη του. Η μάλλον απρόσμενη απόφαση της βρετανικής πετρελαϊκής να επιλέξει έναν «εξωτερικό» για την προεδρία θυμίζει την παλαιότερη της Royal Dutch Shell. Το 2006 είχε επιλέξει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της φινλανδικής Nokia, Γιόρμα Ολίλα, και του ανέθεσε την προεδρία του Δ. Σ της. «Είναι προφανές πως η ηγεσία ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού προσφέρει πολύ σημαντική διεθνή εμπειρία», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Tόνι Χέιγουορντ. Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρός της Καρλ–Χένρικ Σβάνμπεργκ δηλώνει ότι αποτελεί μεγάλο προνόμιο το ότι του ζήτησαν να αναλάβει το πηδάλιο ενός κορυφαίου πετρελαϊκού ομίλου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/06/2009)