Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει άνω του 90% της Areva SA, πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση του 15% της συμμετοχής της σε «στρατηγικούς εταίρους στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και αλλού», στο πλαίσιο σχεδίου συγκέντρωσης ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του γαλλικού ομίλου κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων
Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει άνω του 90% της Areva SA, πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση του 15% της συμμετοχής της σε «στρατηγικούς εταίρους στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και αλλού», στο πλαίσιο σχεδίου συγκέντρωσης ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του γαλλικού ομίλου κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times.

Την επόμενη εβδομάδα, μετά από σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της, η Areva αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.

Πηγές που είναι γνώστες της κατάστασης υποστηρίζουν ότι ο εταίρος της Areva στην Ιαπωνία, η Mitsubishi Heavy Industries, πρόκειται να αποκτήσει συμμετοχή στον γαλλικό όμιλο. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση συνομιλεί με κρατικά επενδυτικά ταμεία - μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνεται και το Mubadala του Αμπου Ντάμπι, για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Areva, αργότερα εντός του έτους.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του γαλλικού ομίλου εξετάζεται, εξάλλου, και η πώληση της T&D, θυγατρικής της Areva στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι επενδυτικές ανάγκες της Areva μέχρι το 2012 εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ποσό μεταξύ 6 και 10 δισ. ευρώ, εξαιρουμένης της δαπάνης για την απόκτηση της συμμετοχής της Siemens στην κοινοπραξία της Areva NT με τον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο.

Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται αντιμέτωπος με αύξηση παραγγελιών για αντιδραστήρες και με την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των σταθμών πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

(από www.kathimerini.gr, 26/06/2009)